Lead the Way: Goed leiderschap is essentieel voor het behalen van de SDG’s

Het behalen van de SDG’s vereist gezamenlijke inspanningen van overheden, het bedrijfsleven, de samenleving en individuele burgers. Innovatief leiderschap is essentieel binnen alle sectoren om deze doelen in hun strategische plannen en activiteiten te integreren.

Van de klimaatcrisis tot sociale ongelijkheid, de uitdagingen van vandaag zijn ingewikkeld en onderling verbonden en vereisen samenwerking om een betere toekomst te creëren. Een goede leider moet daarom, in plaats van oplossingen te bieden, “kansen creëren voor mensen om samen te komen en hun eigen antwoorden te genereren” (Bron: Leadership Effectiveness, Encyclopaedia of Leadership Edition – Cooper en Nirenberg). Maar samenwerken om problemen op te lossen, zelfs wanneer waarden gedeeld worden, kan een moeilijk proces zijn. Leiders moeten begrijpen dat de spanning en onzekerheid die voortkomen uit verschillen en onderlinge frictie een groot potentieel bieden voor de creatieve opkomst van levensvatbare oplossingen.

Reflectie en veranderingen

‘Effectief leiderschap voor duurzame ontwikkeling vereist een innerlijk proces waarin een leider eerst zichzelf begrijpt en een relationele kijk op de wereld heeft om effectief met anderen samen te werken om verandering teweeg te brengen. Reflectie is daarbij essentieel en helpt leiders hun vaardigheden, kennis en waarden binnen de context van gemeenschappen te begrijpen’ (Bron: Transactional and transformational leadership: development through changes – Nikezic, Puric en Puric, 2012). Leiderschap moet worden gezien als een inclusief, collaboratief en reflectief proces, geworteld in waarden en ethiek.

Om de SDG’s te bereiken, moeten leiderschap gedeelde verantwoordelijkheid voor de doelen bevorderen; een langetermijnfocus behouden; collectieve inspanning erkennen; bereid zijn te leren; en ethisch zijn, en daarmee hun volgers inspireren hetzelfde te doen.

Dit soort transformationeel leiderschap, in combinatie met coördinatie en participatie van alle betrokkenen, kan leiden tot verbetering in economische efficiëntie, sociale cohesie en milieuvriendelijkheid – drie basisindicatoren van duurzame ontwikkeling.