Hoe duurzaam was SDG Action Day zelf eigenlijk?

Iedereen kan impact maken door zijn eigen impact te beperken. Voor de SDG Action Day hebben we daarom stevig ingezet op (sociale) duurzaamheid.

Hiervoor hebben we o.a. gekozen voor producten met een lage ecologische voetafdruk, werkten we met lokale partijen samen tegen voedselverspilling en gebruikte waar dat kon gerecycled materiaal.

En met resultaat: Het SDG inkoopkompas van MVI Platform heeft ons inzicht gegeven in de kansen en risico’s op impact bij de menukeuze, geschenken en materialen.

Door te kiezen voor een vegetarisch menu in plaats van vlees bespaarden we 1500 liter water per deelnemer. Wist je dat dit gelijk staat aan een maand douchen? De directe milieu-impact van kiezen voor vegetarisch is enorm. Vegetarisch eten zorgt naast minder gebruik van water ook voor minder ontbossing en een lagere uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering.

Voedselverspilling tegengaan

Wist je dat een buffet tot 50% meer voedselafval genereert? Daarom hebben we gekozen voor een walking dinner. Met kleinere porties wordt voedselafval verder beperkt. Omdat warme maaltijden niet naar voedselbanken mogen vanwege voedselveiligheidsregels is gekozen om voornamelijk koude gerechten te serveren. Hiermee kunnen we de maaltijden van de niet-opdagers uitdelen via Blije Buren naar lokale buren die lastig rond kunnen komen en zo voorkomen dat dit voedsel verspilt wordt. Met deze maatregelen vermijden we potentieel 30 kg voedselafval tijdens het diner.

Alle spullen die we nodig hadden voor dit event zijn zoveel mogelijk geleend, waardoor er nauwelijks nieuwe materialen zijn gebruikt. Hierdoor besparen we potentieel 350 kg materialen. Wat we wel nieuw moesten laten maken is zoveel mogelijk gemaakt met hergebruikt materiaal en het gebruikte papier is FSC (afkomstig van duurzaam beheerder bossen).

Dit is een kleine greep uit de tientallen handelingen die we hebben genomen om SDG Action Day zo duurzaam mogelijk te maken. Het SDG inkoopkompas hielp ons met het duurzaam inkopen voor dit event. Lees het volledige rapport hier! Wil jij kennis maken met het inkoopkompas? Meld je dan aan voor het webinar op 23 november via mail@sdginkoopkompas.nl