Hoe denken Nederlanders over de SDGs?

Afgelopen week publiceerde het CBS een rapport over de status van de realisatie van de Sustainable Development Goals (SDGs) in Nederland. Het rapport maakt de duurzame ontwikkeling in Nederland inzichtelijk, maar hoe wordt deze ontwikkeling ervaren? De redactie van SDG Nederland ging de straat op en ondervroeg een aantal Nederlanders.

In het CBS-rapport wordt de positie van Nederland op de 17 SDGs vergeleken met de andere EU-lidstaten.  Vergeleken met deze landen bevindt Nederland zich op veel vlakken in de middenmoot. Op veel terreinen gaat het goed gaat en op een aantal terreinen valt winst te behalen. Thema’s waarop goed gescoord wordt zijn economie, rechtsstaat en instituties en bepaalde aspecten van gezondheidszorg en onderwijs. Winst valt te behalen op het gebied van milieu en energie.

CBS:Hoeveel vertrouwen heeft Nederland in instanties?

De meerderheid van de Nederlanders heeft veel vertrouwen in instituties

Percentage mensen dat vertrouwen heeft in de volgende vier instituties: justitie, parlement, politieke partijen en overheid. Score is gemiddelde over deze vier.

CBS:Hoe hoog is de uitstoot van CO2 in Nederland?

Uitstoot CO2 in Nederland nog steeds hoog

De historische CO2 emissies geven het gemiddelde (per jaar per inwoner) weer van alle CO2 emissies die sinds 1860 in Nederland zijn uitgestoten. In het verleden heeft Nederland zoveel CO2 uitgestoten dat ondanks de recente lichte daling in CO2 uitstoot deze geen effect heeft op de historische uitstoot.


Het CBS-rapport geeft de positie van Nederland weer in cijfers. Maar wat weten Nederlanders over de duurzaamheid en wat is hun mening over de duurzame ontwikkeling van Nederland? Coördinator implementatie van de Sustainable Development Goals, Hugo von Meijenfeldt, hoopt dat duurzaamheid een belangrijke rol speelt in het leven van mensen. Daarnaast verwacht hij dat men vindt dat Nederland er met uitzonderingen goed voor staat. SDG Nederland peilde te midden van het gure herfstweer de stemming op de straten van Amsterdam.

“We overwegen zonnepanelen, maar wel duurzaam geproduceerde”

dsc01709-1

Silvia Russell (47) beeldend kunstenaar/coach Foto: RdK

Speelt duurzaamheid een rol in uw leven? Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in mijn leven. Ik let op het uitdoen van lampen en draai de  verwarming uit wanneer ik het huis verlaat. Daarnaast scheid ik afval, deel ik een auto en overwegen we thuis zonnepanelen aan te schaffen. Nu hebben we gehoord dat de fabricage van zonnepanelen slecht is voor het milieu in de landen waar deze panelen worden gefabriceerd. Dan zou het dus alleen goed zijn voor onze eigen portemonnee…
Nederland scoort niet zo goed op de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Wat is uw ervaring hier mee? Ik was onlangs op de uitreiking van een architectuurprijs, waar vooral veel mannen aanwezig waren. Dit jaar werd de prijs voor het eerst door een vrouw gewonnen.
Welke SDG vind u belangrijk? Ik vind het belangrijk om duurzame consumptie en productie te verbeteren. In mijn werk probeer ik dit ook toe te passen door duurzame oplossingen te vinden voor organisaties. Ook denk ik dat we duurzamer moeten leven als consumenten, zodat je een meer circulaire economie krijgt.

“Nederland loopt voorop”

gesprek-4-3

Barry Jacobs, Amerikaan, leraar Foto: RdK

Heeft u wel eens gehoord van de SDGs? Nee. Hoe denkt u dat Nederland scoort? Ik denk dat Nederland sterk voorop loopt op het gebied van duurzaamheid, ondanks de gemiddelde score. Ik heb mijn hele leven in de Verenigde Staten gewoond en woon nu 4 jaar in Nederland. De zaken zijn hier beter geregeld.
Wat vindt u van sociale zaken en dienstverlening in Nederland? (SDGs 1,2,3,4) In Edam waar ik woon zie ik geen armoede, geen honger en geen daklozen. De gezondheidszorg is goed geregeld en het onderwijs in Nederland ook. Vanuit mijn omgeving hoor ik dat het voor jonge mensen lastig is een baan te vinden.
Welke punten vindt u belangrijk? Betaalbare en schone energie vind ik een punt waarop verbetering nodig is: elektriciteit is vrij duur. Daarnaast moeten we meer investeren in educatie over het klimaat omdat het te snel te heet wordt. Ik keek er naar uit om hier in Nederland te schaatsen op de grachten, maar tot nu toe is dit is er nog niet van gekomen.

“Denk na voordat je iets weggooit”

gesprek-2

Mevrouw Cronie (43) office manager Foto: RDK

Speelt duurzaamheid een rol in uw leven? Duurzaamheid speelt een enorm grote rol in mijn leven. Ik gooi niet meteen iets weg, ik denk altijd na over wat ik er nog meer me kan doen. Zo maak ik bijvoorbeeld melk van noten. De pulp die over is gebruik ik om notenmeel te maken. Ik ben bezig met duurzaam leven door de manier waarop ik leef.
Hoe denkt u dat Nederland heeft gescoord in het rapport betreffende klimaatverandering (SDG13)? Ik denk dat we net geen voldoende hebben gehaald. We kunnen hier nog veel harder aan trekken, ook wat betreft de zonnepanelen. Ik zie het nog te weinig in het straatbeeld.
Welke doelen vindt u zelf heel belangrijk? Armoede. Ik vind het erg om te zien dat er nog steeds mensen onder de armoede grens leven in een land als Nederland. Dit doel hangt natuurlijk ook samen met duurzame consumptie en productie, maar ook vrede en veiligheid. Je kan niet het ene doel uitsluiten om het andere te kiezen.

“Het is aan de mannen om de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen recht te trekken”

gesprek-3-1

Michel van der Smissen (21) student Foto: RdK

Ben je bekend met de SDG’s? Ja, ik heb er wel iets over gehoord. Ik las pas een artikel waarin stond dat Nederland nog niet op alles even goed scoort.
Hoe denk je dat Nederland heeft gescoord op de gelijkheid tussen mannen en vrouwen? Slecht. Ik weet dat er een ongelijkheid is in salaris en dat er nog altijd weinig vrouwen zich op top management posities bevinden. In mijn eigen leven merk ik dit aan mijn moeder. Zij is als directrice van een scholengemeenschap één van de weinige vrouwelijke managers. Ik denk dat dit komt doordat vrouwen sneller voor hun kinderen kiezen, dit is biologisch te verklaren. Het is aan mannen om solidair te zijn en dit gelijk te trekken.
Welk doel vind jij zelf heel belangrijk? Ik denk dat er voor fatsoenlijke banen en economische groei (SDG8) veel kansen liggen. Als we minder gaan werken, zijn er ook meer banen. Egoïstisch gezien is dit het doel dat het meest op mezelf van toepassing is.
Wat doe jij zelf aan duurzaamheid? Ik ben niet bewust met duurzaamheid bezig, maar ik weeg mijn keuzes wel af met de toekomst in mijn achterhoofd. Ik loop nu stage en bij dat bedrijf kijken we ook naar naar producten die langer meegaan, en niet alleen maar veel geld binnenhalen.

 

Uit de interviews viel op te maken dat de ondervraagden in verschillende mate en op eigen wijze met duurzaamheid bezig zijn. De SDGs werden herkend maar niet direct gekend en de SDGs die men het belangrijkst vonden verschilden per persoon. Waar de een zich zorgen maakt over het achterlaten van een voetprint in het buitenland wil de ander graag weer kunnen schaatsen. Een ding kwam duidelijk naar voren: de SDG’s laten niemand koud! Hoe draag jij bij aan de SDG’s? Laat het ons horen via @SDGNederland

Tekst: Wayra Kowsoleea &  Rozemarijn de Kwaasteniet
Foto’s: Rozemarijn de Kwaastenie