Het actieprogramma: niet alleen inspiratie, maar ook daden op SDG Action Day

We blikken terug op een geslaagd actieprogramma van de SDG Action Day. Hier werden deelnemers tot actie aangezet door de hosts van verschillende stands. 

Het was druk in de verschillende zalen van het Amsterdamse KIT tijdens het actieprogramma. Honderden mensen vlogen enthousiast van de ene stand naar de volgende (er waren in totaal ruim twintig verschillende actiestands) en het gonsde van de enthousiaste, bevlogen gesprekken en pitches. 

Passie en een doel

Wat alle hosts gemeen hadden was de passie en het doel om bij te dragen aan een betere wereld. Dit deelden ze op verschillende manieren; Dopper zet zich bijvoorbeeld voornamelijk in voor SDG 6 (schoon water en sanitair) en SDG 14 (leven in het water). “Wij willen mensen inspireren en motiveren plastic wegwerp waterflessen de wereld uit te helpen”, vertelt een jonge man vrolijk aan een groep geïnteresseerden die zich rondom de stand hebben verzameld. “En waar dat kan alleen nog maar water uit de kraan te drinken.” 

Ook de Nederlandse Vereniging van Banken stond in het actieprogramma: “Wij vinden het belangrijk om te laten zien dat de Nederlandse bankwereld bij wil dragen aan thema’s die met de SDG’s te maken hebben. Ook al denken mensen misschien vaak dat de bankensector alleen maar een onderdeel is van het probleem en niet van de oplossing.” De host zeggen dit ‘stigma’ te willen proberen te veranderen. Om zelf te verbeteren implementeren ze de SDG’s binnen hun bedrijfsvoering en adviseren banken op het gebied van duurzaamheid. 

De sfeer tijdens het actieprogramma was inspirerend. Verschillende bezoekers omschreven het actieprogramma met mooie woorden zoals “verbindend, energiek, motiverend en inspirerend.” Het enthousiasme waarmee hosts en bezoekers vertelden was aanstekelijk en heeft mooie acties, gesprekken en commitments opgeleverd.  

Follow-up: kom hier in actie!

Kon je er helaas niet bij zijn en wil je alsnog in actie komen? Heb je een stand gemist of kwam je tijd te kort? Wij hebben hier alle acties en commitments voor je in kaart gebracht met links naar meer informatie en hoe je als organisatie alsnog aan een actie kan committeren.  

SDG-pluimen

Gedurende de SDG Action Day liepen er meerdere SDG Voices rond om verslag te doen van de verschillende acties die gedaan werden. Als afsluiter van de dag werden dit jaar voor het eerst SDG-Pluimen uitgereikt aan de bijzonderste, impactvolste of opvallendste acties die de Voices gezien of gehoord hadden. De winnaars waren: Gebrand Holland, hij gaat financiering realiseren voor de queer-sportschool van Goal Getter Senn van Beek. Jeffrey Ostendorf, hij gaat de vernieuwingsfilosofie Strategie van de Kreeft van spreker Yousri Mandour toepassen bij de gemeente van Amsterdam. En tot slot Anita van der Noord, zij wil kinderrechten verankeren in gemeentelijk beleid. 

Alle drie de winnaars dragen bij aan prachtige initiatieven, die het verdienden bekroond te worden.