Goal Getter Rayan Younis vraagt aan migranten zélf wat ze nodig hebben

Veel migranten kennen hun rechten niet en daarom richtte jurist Rayan Younis het Leids Steunloket Migranten op. Daar geeft hij met tientallen vrijwilligers praktisch en juridisch advies in wel negen verschillende talen. Maar hij wil meer bereiken. ‘We moeten af van het idee dat migratie iets bijzonders is.’

Terwijl het buurthuis leegloopt en het buiten begint te schemeren, barst de 53-jarige Rayan Younis nog van de energie. Hij verwelkomt zijn collega-vrijwilligers, die bijles komen geven, en begint druk te vertellen over hoe hard hij op zoek is naar een eigen locatie voor het Leids Steunloket Migranten, zijn jonge stichting. Die opereert momenteel nog in het Matilo buurthuis aan de rand van Leiden.

De Syrische Younis woont al twintig jaar in Nederland en noemt zichzelf in de eerste plaats een Leidenaar. Als juridisch begeleider viel het hem op dat er weinig wordt geluisterd naar migranten; veel hulpverlening is daarom verre van toegankelijk voor hen. Begin 2020 besloot hij daarom het Steunloket op te richten: “Ik vond het tijd dat mensen met ervaringskennis, die zélf een migratieachtergrond hebben, het initiatief nemen.”

Lees het volledige verhaal op One World. Of bekijk de hele reeks Goal Getters die One World reeds portretteerde.