Als er iets is wat de wereld heeft geleerd het afgelopen jaar, is dat business as usual niet meer kan. Naast massaal thuiswerken, is er een steeds grotere behoefte ontstaan aan een nieuwe economie; een die duurzaam, inclusief en (sociaal) innovatief is.

Bedrijven grijpen de crisis aan om het roer om te gooien en zich toekomstbestendig te maken. Ook jongeren hebben behoefte aan een beter vooruitzicht en zijn vaak op zoek naar manieren hoe ze concreet aan systeemverandering kunnen bijdragen. Het SDG House Network en TheRockGroup verbinden deze twee behoeftes met het SDG Traineeship: een programma dat jongeren een lange termijn perspectief biedt, naast de unieke gelegenheid zich te ontwikkelen en hun carrièrekansen te verbeteren.

In 2015 werden alle Lidstaten van de Verenigde Naties het eens over een vooruitstrevend toekomstbeeld voor 2030: een duurzame wereld waar iedereen zich thuis voelt. Om dit vooruitzicht daadwerkelijk te behalen werden 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) ontwikkeld, die dienen als een routekaart voor een betere toekomst. Zo richten deze duurzame doelen zich op de wereldwijde uitdagingen die we moeten aangaan, waarbij onderwerpen zoals klimaatverandering, (economische) ongelijkheid, inclusiviteit, duurzame consumptie en vrede aan bod komen.

Het doel van het SDG traineeship is om zowel de toekomstige SDG professional als een werkgever handelingsperspectief te geven.

Het doel van het SDG traineeship is om zowel de toekomstige SDG professional als een werkgever handelingsperspectief te geven om actief in te zetten op het brede terrein van duurzaamheid, om te showcasen dat de SDG’s de beste business case zijn voor de BV Nederland; De routekaart uit de crisis: van een 1,5 meter naar een 1,5 graad Celsius samenleving, waarin iedereen wereldwijd meetelt.

Inmiddels heeft de eerste editie van meer dan 250 trainees en 30 opdrachtgevers aanmeldingen ontvangen – een duidelijk teken dat steeds meer ondernemers en jongeren het belang zien van de SDG’s. Op 1 maart ging het traineeship officieel van start en zullen 125 jongeren gedurende 15 weken bij ruim 20 bedrijven en organisaties worden opgeleid tot echte SDG Professionals, die leren hoe je impact maakt.

Het SDG House Network , waarvan het secretariaat gevestigd is in het SDG house Amsterdam/ KIT, lanceert samen met consultancybureau TheRockGroup het allereerste SDG Traineeship ter wereld.

We need to walk the talk, aldus de bedenkers van het SDG Traineeship. Het SDG House Network , waarvan het secretariaat gevestigd is in het SDG house Amsterdam/ KIT, lanceert samen met consultancybureau TheRockGroup het allereerste SDG Traineeship ter wereld. Hierin worden jongeren gekoppeld aan bedrijven om ervaring op te doen met de praktijk van duurzaam ondernemen. Ze krijgen een specifieke case aangereikt van een ‘opdrachtgever’, waar ze als multidisciplinair team mee aan de slag gaan.

Tijdens deze case krijgen ze professionele begeleiding om de opdracht met succes af te ronden en zo écht impact maken. Omdat de SDG’s een kansenagenda is waarmee we toekomst -en mensgericht onze economie vorm kunnen geven, is het SDG Traineeship aantrekkelijk voor elke student en organisatie, die inzien dat ‘business for good’ het nieuwe normaal is in plaats van ‘business as usual’.

Zo gaan trainees bijvoorbeeld aan de slag bij De Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) om de vraag ‘Hoe creëer je meer bewustwording en aandacht voor de SDG’s in de boardroom?’ te beantwoorden. En bij de Roze Bunker, een duurzame Start-Up, gaan de trainees werken aan Een eerlijke frisdrankmarkt, maar trainees gaan ook aan de slag bij ministeries en grote gemeenten om de SDG’s te integreren in beleid.

Alle info op www.sdghouse.org/sdg-traineeship.

Pin It on Pinterest