Eerste basisschool in Nederland ondertekent SDG Charter

De Walter Gillijnsschool in Zutphen lanceerde op woensdag 5 februari samen met presentator Harm Edens een primeur: het is de eerste basisschool in Nederland die zich verbindt aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Directeur Manon Vriezekolk: “Wij hebben een verantwoordelijkheid om de kinderen bij ons op school mee te nemen: hoe zit het met de wereld? Wat kunnen wij zelf doen, thuis en op school? Hoe kunnen wij samen de wereld mooier maken?” Harm Edens: “Waar is nu een betere plek om te beginnen de wereld mooier te maken dan bij kinderen?”

Toen er vorig jaar twee ouders bij de directeur kwamen met het idee om in de school te gaan werken met de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen, wereldwijd bekend als de Sustainable Development Goals (SDG’s), was zij dan ook direct heel enthousiast. Het balletje ging rollen en dat resulteerde erin dat de school in september vorig jaar het Charter tekende.

Intuïtief de juiste keuzes maken
Manon: “Wereldoriëntatie is het hart van onze jenaplanschool. Wij kunnen de doelen heel mooi verwerken in de projecten die we door het schooljaar heen op de agenda hebben staan.” Elk schooljaar gaan de kinderen aan het werk met acht projecten. Aan drie van deze projecten wordt dit jaar één van de zeventien doelen gekoppeld.

Harm Edens benadrukt hoe belangrijk het is om na te denken hoe wij mensen met elkaar en met de aarde omgaan. Mensen hebben de aarde nodig: “Als je die twee in je hoofd bij elkaar durft te houden bij letterlijk alles wat je doet, maak je intuïtief de juiste keuzes. Samen veranderen is ontzettend leuk!”

Nieuwsbericht geschreven door Saskia Snippe van de Walter Gillijnsschool.