Achter iedere SDG zitten een aantal targets. Deze – in totaal 169 – subdoelen vormen samen een uitgebreide plattegrond waarmee we wereldwijde uitdagingen op sociaal & economisch gebied en klimaat & natuur kunnen aanpakken. In de serie Dieper op de doelen in zoomen we steeds in op een SDG en haar targets. Met vandaag SDG 2: Geen honger
Het doel
SDG 2 is gericht op het beëindigen van honger, het bereiken van voedselzekerheid, het verbeteren van voeding en het bevorderen van duurzame landbouw. Het doel draait niet alleen om voldoende calorieën, maar ook om gezonde, voedzame en duurzame voedselvoorziening voor iedereen. Honger en ondervoeding hebben directe gevolgen voor gezondheid, economische ontwikkeling en ongelijkheid. Tegelijkertijd is landbouw wereldwijd sterk verweven met vraagstukken als klimaat, biodiversiteit en watergebruik. De uitdaging is dus dubbel: voedselzekerheid waarborgen én onze voedselsystemen duurzamer maken.
Acht subdoelen
Achter SDG 2 zitten acht subdoelen die concrete handvatten bieden voor het aanpakken van honger en het verbeteren van landbouwsystemen. Subdoel 2.1 richt zich op het uitbannen van honger en ervoor zorgen dat iedereen, in het bijzonder kwetsbare groepen zoals jonge kinderen en ouderen, toegang heeft tot voldoende en veilig voedsel.
Subdoel 2.2 wil ondervoeding in al haar vormen beëindigen – onder meer door te focussen op de voedingsbehoeften van zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen. Ondervoeding vergroot niet alleen de gezondheidsrisico’s, maar belemmert ook economische ontwikkeling op lange termijn.
Subdoelen 2.3 en 2.4 richten zich op duurzame landbouw en productiviteit. Dit betekent het verdubbelen van de productiviteit en het inkomen van kleinschalige voedselproducenten, met bijzondere aandacht voor vrouwen, inheemse bevolkingsgroepen en landbouwers in kwetsbare situaties. Tegelijkertijd draait het om duurzame voedselsystemen die bestand zijn tegen klimaatverandering, extreem weer en natuurrampen.
Subdoelen 2.5, 2a, 2b en 2.c omvatten het behouden van genetische diversiteit van gewassen en vee, eerlijke handelspraktijken, het voorkomen van prijsschommelingen en het investeren in landbouwproductiviteit en infrastructuur.
Waar we nu staan
Hoewel er sinds 2000 grote vooruitgang is geboekt in het terugdringen van honger, is het aantal mensen dat te weinig eten krijgt de afgelopen jaren weer gestegen. Volgens de VN waren in 2022 wereldwijd 735 miljoen mensen ondervoed. Oorzaken zijn onder andere conflicten, klimaatverandering, pandemieën en stijgende voedselprijzen. Zonder intensievere inspanningen is het onwaarschijnlijk dat we SDG 2 in 2030 behalen.
Ook in Nederland zijn er uitdagingen. Voedselzekerheid is hier geen direct probleem, maar voedselverspilling, bodemuitputting, stikstofuitstoot en betaalbaarheid van gezond voedsel vragen om aandacht. SDG 2 nodigt ons uit om te werken aan eerlijke, duurzame en gezonde voedselsystemen – binnen én buiten onze grenzen.
Samen bouwen aan duurzame voedselzekerheid
Honger en ondervoeding aanpakken vraagt om samenwerking, investeringen en innovatieve oplossingen. SDG 2 laat zien dat het voeden van de wereld hand in hand gaat met het beschermen van onze planeet. Door lokaal én wereldwijd samen te werken, kunnen we zorgen voor een toekomst zonder honger — met gezonde voeding voor iedereen.