Deze jongeren strijden voor een betere wereld

Vijftien initiatieven genomineerd voor Young Impact Awards 2021

De afgelopen maanden is enorm duidelijk geworden hoe betrokken de jonge generatie is bij onze maatschappij. Zij willen een verschil maken in Nederland en in de wereld. Niet alleen was de opkomst van jongeren tijdens de verkiezingen hoger dan ooit, maar ook is hun stem in de media gelukkig steeds vaker aanwezig. De genomineerden voor de Young Impact Awards – een initiatief van Young Impact – staan symbool voor deze jonge generatie die laat zien hoe het anders kan. We stellen graag vier van hen even voor!

Bijzondere verhalen

Amsterdam-Zuidoost, de wijk waar Xavi Dors (13) woont, is de afgelopen jaren vaak in het nieuws vanwege omstreden drillrap en steekpartijen. Om jongeren uit de wijk op het rechte pad te houden en een veiliger gevoel te creëren, organiseert Xavi voetbaltoernooien. “We moeten jongeren juist de kans geven om hun talenten te laten zien, in plaats van dat we ons focussen op wat jongeren fout doen.’’

‘’Hoe kun jij slim zijn terwijl je een hoofddoek draagt en in Kanaleneiland woont?’’ Met die vraag werd Nour El Ghezaoui (17) vaak gepest toen ze op het gymnasium zat. Deze ervaring met discriminatie gaf haar de kracht om in actie te komen voor andere kinderen uit achterstandswijken. Ze geeft hen huiswerkbegeleiding probeert hen het vertrouwen in zichzelf terug te geven. Kansenongelijkheid is een thema waar veel jongeren zich druk over maken. 1 op de 3 jongeren vindt dat er nog veel te winnen valt als het gaat om kansenongelijkheid op basis van afkomst en etniciteit, zo blijkt uit onderzoek van Young Impact.

Een groot deel van de jongeren maakt zich zorgen maakt om klimaatverandering. Filiz Memis (19) laat zien hoe makkelijk het is om je steentje bij te dragen aan het klimaat. Zij heeft een kledinglijn gemaakt van afval. Filiz wil mensen stimuleren om zuiniger om te gaan met kleding en pas iets te kopen als het écht nodig is. Voor haar kledinglijn gebruikte Filiz allerlei restmaterialen zoals bubbeltjesplastic, gordijnen en rietjes.

Elias van Mourik (22) gaat bij zijn Utrechtse school het langste regenboogzebrapad ter wereld maken: eentje van zeshonderd meter lang. Met zijn zebrapad wil hij uitdragen dat iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht geloof, huidskleur, gender, seksualiteit of beperking.

Dit zijn nog maar enkele van de in totaal 15 inspirerende verhalen. Alle genomineerden en hun verhaal zijn te lezen via de website van Young Impact.

Young Impact Awards

Dit jaar worden voor de vijfde keer de Young Impact Awards uitgereikt. Er zijn vijftien initiatieven genomineerd in vijf verschillende categorieën: Klimaat, Gelijke Kansen, Diversiteit, Maatschappij en Gezondheid. De Young Impact Awards zijn een initiatief van Young Impact, één van de grootste spelers op het gebied van jongeren en maatschappelijke betrokkenheid in Nederland. Het winnen van een Young Impact Award geeft een enorme boost aan de initiatieven van jongeren. Teun Toebes (21) won in 2019 een Young Impact Award vanwege zijn inzet voor mensen met dementie. De afgelopen jaren groeide hij uit tot een boegbeeld binnen de zorgsector en mocht hij zelfs op de koffie bij Mark Rutte.

De uitreiking is dit jaar onderdeel van Young Impact Day, dé nationale actiedag voor jongeren, die zal plaatsvinden in juni 2021. De Young Impact Awards worden gesponsord door ABN AMRO, Wij zijn JONG, maatschappelijke diensttijd (MDT) en Lipton.

Vanaf nu tot 31 mei kan er gestemd worden op alle genomineerden via www.youngimpact.nl/stemmen/