Anne van Leeuwen (33) plukt een paar groene bladeren van een muntplant. Van de struik ernaast plukt ze een ‘after-eight’-blad dat naar de beroemde chocolaatjes smaakt; daarna verse oregano, peterselie, eetbare bloemen en een venkelblad dat ‘net een snoepje is’. Ze loopt langs de lange rijen van oranje, gele, paarse, roze en groene kruiden en groenten, op de achtergrond klinkt het geluid van krekels en kakelende kippen. Dit is haar eigen ‘no-dig garden’.
In de no-dig garden wordt, anders dan op de meeste boerderijen, niet geploegd en zo min mogelijk in de grond gegraven, zodat de bodem niet of nauwelijks beschadigt. “Want als je ploegt of schoffelt, dan keer je de bodem om. Alle kleine levende wezens, de koolstof én het water gaan dan verloren.” Ook wordt er getuinierd in compostbedden die op de bodem liggen. Dat helpt het bodemleven verder te groeien, waardoor de gewassen alle mineralen krijgen die ze nodig hebben. De planten floreren én doen hun werk als natuurlijke CO2-opvangers, en dat allemaal zonder dat er chemische stoffen of machines aan te pas komen.
Lees het hele interview op One World.
En bekijk de video hieronder.