Met haar plan EcoMove wil Lisa bossen verplaatsen naar het passende lokale klimaat. 

De winnaar van de allereerste SDG Moonshot Pitch is bekend: Lisa van der Geer. Ze bedacht een out-of-the-box plan om de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen naar een hoger plan te brengen. Met haar idee “EcoMove” wil ze natuurgebieden verplaatsen. Immers, als je huizen kan verplaatsen, kan je toch ook bomen verplaatsen? De natuur als legpuzzel, waarbij we de Veluwe naar Zweden verplaatsen, en de bomen uit het Middellandse Zeegebied een plekje krijgen in ons kikkerland, zodat het weer passend is bij het lokale klimaat. 

Zie hier haar winnende pitch! https://www.youtube.com/watch?v=LhN5zpsi_Sw

Lisa is door de de directeur van de wereldwijde natuurautoriteit IUCN uitgenodigd om verder te praten over haar plan. Daarnaast krijgt ze 500 euro om haar plan van de grond te krijgen en hield ze haar pitch ten overstaan van een bomvolle zaal tijdens de SDG Action Day.

1. Lisa, gefeliciteerd. Hoe kwam je op je idee?

“Ik zag hoe huizen getransporteerd worden over de weg, en dacht: Wat voor mensen kan, moet toch ook voor ecologische gebieden kunnen?”

2. Jij zet je al jaren in voor klimaatverandering. Waar komt je drive vandaan?

“Ik was 5 jaar oud toen mijn moeder een longontsteking kreeg. Daarop besloot ik te gaan zoeken hoe je een longontsteking kan krijgen en ontdekte ik dat het kan ontstaan door luchtvervuiling. Vanaf dat moment werd ik me bewust dat we niet goed op onze planeet passen. Dit gaat over mijn toekomst namelijk, dus daar wil ik me voor inzetten.”

3. Hoe ga je nu verder?

“Je kan met dit idee klein beginnen, bij wijze van spreken in je achtertuin met het verplaatsen van een plantje zodat het niet meer in de schaduw staat van het huis ernaast. Afhankelijk van met wie ik in contact word gebracht, ga ik mijn plan verder uitbouwen. Ik zit nog op school, in 4VWO. Mijn plan is om ook mijn profielwerkstuk te gaan maken over EcoMove.”

Pin It on Pinterest