Armoedebestrijding steeds harder nodig in Nederland

Als je aan een land als Nederland denkt komt armoede misschien niet zo snel in je op. Toch liegen de cijfers er niet om en is armoede hier een steeds groter probleem.

Energieprijzen blijven maar stijgen, daarnaast worden veel alledaagse producten duurder door inflatie. Hierdoor wordt het voor steeds meer mensen lastiger om de rekeningen te kunnen betalen.

Lokale burgerinitiatieven die zich inzetten voor armoedebestrijding zijn essentieel in het bieden van hulp. Maar ook voor hen wordt het steeds uitdagender om mensen de hulp te bieden die ze nodig hebben. “Steeds meer maatschappelijke initiatieven geven bij ons aan dat ze de toenemende hulpvraag niet of nauwelijks meer aan kunnen”, vertelt Floyd Krom van MAEX. 

Door de enorme prijsstijgingen groeit de groep mensen die hulp nodig heeft. Mensen die voorheen nog net rond konden komen kunnen dat nu niet meer, en krijgen vaak geen toeslagen terwijl ze die steeds harder nodig hebben. ‘’Om de groter wordende hulpvragen die maatschappelijke initiatieven krijgen te kunnen beantwoorden is het versterken en ondersteunen van lokale burgerinitiatieven essentieel’’, volgens Floyd. 

400 lokale burgerinitiatieven steunen

Daarom hebben MAEX en stichting Kracht in Nederland de Impuls Armoedebestrijding opgezet. “Als we een miljoen euro ophalen kunnen we 400 lokale burgerinitiatieven steunen die zich inzetten voor armoedebestrijding.”

Met de impuls kunnen lokalen burgerinitiatieven in ieder geval hun huidige waarde leveren en misschien zelfs vergroten. De steun is zeker nu extra hard nodig omdat het kabinet heeft aangegeven voor 2023 geen extra steunpakketten meer aan te bieden. Met de impuls wordt het mogelijk voor organisaties om bijvoorbeeld vrijwilligers op training te sturen, een website te maken of een administratief systeem op te zetten. Met als resultaat beter hulp aan te kunnen bieden aan de mensen die dat nodig hebben.

Juist nu is het van belang dat we als samenleving niet voor dit probleem wegkijken, maar dat we samen sterk staan om dit probleem tegen te gaan!

Hier kun je bijdragen aan de Impuls Armoedebestrijding