Begin bij jezelf

Zelf een bijdrage leveren aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) is helemaal niet moeilijk. Ook thuis, op het werk en in je vrije tijd kun jij een verschil maken. Check de links hieronder.

Ga naar de SDG-tentoonstelling

Het Museon in Den Haag gebruikt de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen als uitgangspunt in de tentoonstelling One Planet. De SDG’s worden met tekst, beeld en interactieve toepassingen voorgesteld. Elk thema is een mondiale uitdaging, maar er is ook altijd een link met Nederland.

Meet je verborgen impact

In 2016 verscheen het boek: ‘De Verborgen Impact’. Auteur Babette Porcelijn onderzoekt er de impact van een gemiddelde westerse consument op de rest van de wereld. Op haar website vind je een tool waarmee je jouw impact kunt meten en inzicht krijgt in welke thema’s jij nog een groot verschil kunt maken.

Geef aan 100WEEKS

100WEEKS is een nieuwe, revolutionaire manier van hulp geven. Door direct een klein bedrag aan de allerarmste vrouwen te geven, raken ze binnen 100 weken blijvend uit extreme armoede. Jouw donatie gaat direct naar moeders van gezinnen die vaak maar eens per dag kunnen eten en nauwelijks een dak boven hun hoofd hebben. Zij houden jou op de hoogte hoe ze het besteden.

Verander de wereld vanaf je bank

De Lazy person’s guide to saving the world van de Verenigde Naties helpt je als beginnend wereldverbeteraar op weg. Level 1 kan je bijna helemaal thuis vanaf de bank uitvoeren. Er bestaat een volledig uitgewerkte Engelstalige versie en een beperkte Nederlandstalige versie.

85 manieren om je leven te verduurzamen

De Good Life Goals of Goede Levensdoelen van Futerra zijn een reeks persoonlijke acties die mensen over de hele wereld kunnen ondernemen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te ondersteunen. Het gaat om kleine gedragsaanpassingen (vijf per SDG) voor individuen die zorgvuldig zijn afgestemd op de 169 indicatoren van de SDG’s. Get inspired.

Koop duurzaam

In de winkel kun je misschien wel het grootste verschil maken. Koop alleen wat je nodig hebt en koop duurzaam. Dat geldt voor voeding, kleding en spullen. Verschillende labels helpen je op weg om duurzame keuzes te maken. De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal is een goed startpunt.

Zet je geld aan het werk

Banken en verzekeringsmaatschappijen investeren jouw spaargeld. Vraag je je af of die investeringen wel duurzaam zijn? De Eerlijke Bankwijzer en Eerlijke Verzekeringswijzer vertellen je wie het goed doet en wie beter kan.

Ga bewust op reis

Ook wanneer je op vakantie gaat, kun je bijdragen aan een betere wereld. Better Places brengt je in contact met lokale reisexperts zodat jouw vakantie een positieve impact heeft op de lokale omgeving.

Compenseer je reis

Als we het dan toch over reizen hebben, kunnen we moeilijk om die vlieg- en autoverplaatsingen heen. Verschillende organisaties helpen je de uitstoot te compenseren. Het Nederlandse Trees for All doet het door bomen te planten en bossen te herstellen.     

Draag met een duurzame baan bij aan een betere wereld

Greenjobs is een vacatureplatform waar werkzoekenden en werkgevers met een hart voor duurzaamheid elkaar vinden. Ook OneWorld heeft een vacaturebank met jobs die een maatschappelijke bijdrage leveren.     

Pin It on Pinterest