Begin bij jezelf

Zelf een bijdrage leveren aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) is helemaal niet moeilijk. Ook thuis, op het werk en in je vrije tijd kun jij een verschil maken. Check de links hieronder.

Volg het SDG-stappenplan en maak impact

Aan de hand van dit stappenplan maak je eerst kennis met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en leer je meteen hoe je die kennis kan omzetten in actie.  

Ga naar de SDG-tentoonstelling

Het Museon in Den Haag gebruikt de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen als uitgangspunt in de tentoonstelling One Planet. De SDG’s worden met tekst, beeld en interactieve toepassingen voorgesteld. Elk thema is een mondiale uitdaging, maar er is ook altijd een link met Nederland.

Meet je verborgen impact

In 2016 verscheen het boek: ‘De Verborgen Impact’. Auteur Babette Porcelijn onderzoekt er de impact van een gemiddelde westerse consument op de rest van de wereld. Op haar website vind je een tool waarmee je jouw impact kunt meten en inzicht krijgt in welke thema’s jij nog een groot verschil kunt maken.

Draag met een duurzame baan bij aan een betere wereld

Greenjobs is een vacatureplatform waar werkzoekenden en werkgevers met een hart voor duurzaamheid elkaar vinden. Ook OneWorld heeft een vacaturebank met jobs die een maatschappelijke bijdrage leveren.     

Breng je bijdrage in kaart op de “Impact Poster” 

Bijdragen aan een betere wereld, wat kan je zélf doen? Je hoort veel over ‘kansen’ in onze maatschappij, om een duurzame toekomst tegemoet te gaan. In deze praatplaat staan de 17 Duurzame Ontwikkeldoelen (SDG’s) centraal. Maker Leonie Haas heeft op één plaat alvast zelf ingevuld hoe je impact kan maken, maar er is ook een sjabloon te downloaden waar je zelf, met je gezin, je klas of je vrienden een eigen versie kan maken.

85 manieren om je leven te verduurzamen

De Good Life Goals of Goede Levensdoelen van Futerra zijn een reeks persoonlijke acties die mensen over de hele wereld kunnen ondernemen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te ondersteunen. Het gaat om kleine gedragsaanpassingen (vijf per SDG) voor individuen die zijn afgestemd op de 169 indicatoren van de SDG’s. Je vindt ze ook in deze PDF

Koop duurzaam

In de winkel kun je misschien wel het grootste verschil maken. Koop alleen wat je nodig hebt en koop duurzaam. Dat geldt voor voeding, kleding en spullen. Verschillende labels helpen je op weg om duurzame keuzes te maken. De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal is een goed startpunt.

Zet je geld aan het werk

Banken en verzekeringsmaatschappijen investeren jouw spaargeld. Vraag je je af of die investeringen wel duurzaam zijn? De Eerlijke Bankwijzer en Eerlijke Verzekeringswijzer vertellen je wie het goed doet en wie beter kan.

Ga bewust op reis

Ook wanneer je op vakantie gaat, kun je bijdragen aan een betere wereld. Better Places brengt je in contact met lokale reisexperts zodat jouw vakantie een positieve impact heeft op de lokale omgeving.

Compenseer je reis

Als we het dan toch over reizen hebben, kunnen we moeilijk om die vlieg- en autoverplaatsingen heen. Verschillende organisaties helpen je de uitstoot te compenseren. Het Nederlandse Trees for All doet het door bomen te planten en bossen te herstellen.     

Maak grijs groener

Er zijn veel manieren om biodiversiteit te herstellen. Alles wat jij in je eigen achtertuin of op je balkon doet, helpt mee. Maar hoe meer mensen je meekrijgt in je plannen, hoe meer je bereikt. Misschien wil je buurt, school of gemeenteraad ook wel meehelpen! Maak Grijs Groener is een initiatief van de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

Verander de wereld vanaf je bank

De Lazy person’s guide to saving the world van de Verenigde Naties helpt je als beginnend wereldverbeteraar op weg. Level 1 kan je bijna helemaal thuis vanaf de bank uitvoeren. Er bestaat een volledig uitgewerkte Engelstalige versie en een beperkte Nederlandstalige versie.

Samen sneller duurzaam

Deze website staat vol met producten en diensten waarmee je jouw leef- en werkomgeving kan verduurzamen. Zie wat er al mogelijk is om aan de slag te gaan. Verzamel de tips die je snel wilt terugvinden en deel ze zodat je ook anderen kunt inspireren.

Sluit aan bij een lokaal SDG-netwerk

Wil je lokaal aan de slag met de SDG’s? Kijk dan of er in jouw omgeving al een SDG-netwerk zit. De burgernetwerken zijn individuen (vaak vrijwilligers) die zich georganiseerd hebben om samen aan de SDG’s te werken. SDG Nederland faciliteert de uitwisseling van inspiratie en denkt mee over opschaling.      

Geef aan 100WEEKS

100WEEKS is een nieuwe, revolutionaire manier van hulp geven. Door direct een klein bedrag aan de allerarmste vrouwen te geven, raken ze binnen 100 weken blijvend uit extreme armoede. Jouw donatie gaat direct naar moeders van gezinnen die vaak maar eens per dag kunnen eten en nauwelijks een dak boven hun hoofd hebben. Zij houden jou op de hoogte hoe ze het besteden.

Pin It on Pinterest