Hijs de vlag voor de SDG’s!

Read this information in English

Fijn dat je meedoet aan de SDG-vlaggenactie! Op deze pagina geven we duiding aan de actie en zetten we op een rijtje wat je on- en offline allemaal kan doen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen op 25 september helemaal centraal te zetten. Je vindt op deze pagina het volgende:

1. Doel van de vlaggenactie
2. Vier stappenplan
3. Wat je nog meer kunt doen
4. Verbind je actie met anderen
5. Persbericht

De hastags om mee te doen zijn #samenvoordeSDGs en #togetherfortheSDGs

De vlaggenactie is een initiatief van:

 

1. Doel van de vlaggenactie

Op 25 september 2020 is het vijf jaar geleden dat de wereld de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) omarmde, zeventien doelen die ons op weg helpen naar een  inclusieve, rechtvaardige en duurzame maatschappij in 2030.

In de afgelopen vijf jaar  zijn er al mooie resultaten geboekt, maar tegelijkertijd weten we dat er in de komende tien jaar nog enorm veel moet gebeuren. We moeten met zijn allen een versnelling hoger schakelen.

Laat deze verjaardag van de doelen het startschot zijn voor een decennium vol acties en transities. Tien jaar waarin we allemaal het beste van onszelf geven en het beste uit elkaar naar boven halen. Alleen als we samenwerken kun we de doelen behalen. Daarom lanceren we de vlaggenactie: “Samen voor de SDG’s”.

Door de SDG-vlag te hijsen tonen organisaties, gemeenten, bedrijven, burgerorganisaties, scholen en de overheid dat ze deel uitmaken van deze mondiale beweging rondom de SDG’s. Van  de Nederlandse hogescholen tot  onze ambassades in het verre buitenland zal de vlag op 25 september te zien zijn. Zo laten we elkaar en de wereld zien dat we klimaatactie, gendergelijkheid, biodiversiteit en eerlijk werk hoog in het vaandel dragen.

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn het breedst gedragen instrument om het hoofd te bieden aan de complexe mondiale uitdagingen van de komende jaren. De doelen omarmen alle relevante thema’s en zijn allemaal onderling verbonden. Ze bieden voor iedereen een kompas om een verschil te maken.

Wanneer op 25 september wereldleiders zich (virtueel) buigen over de SDG’s tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en in Nederland de SDG Action Day plaatsvindt, is het essentieel om te tonen dat de doelen hier breed gedragen worden. Want de SDG’s zijn er door en voor iedereen.

2. Vier stappenplan

  • Zoek een mooie, zichtbare plek waar je de vlag kan hijsen – bij voorkeur bij het hoofdgebouw van je organisatie. Op 25 september hijsen we hem allemaal samen, maar hijsen voor en laten hangen na die datum mag natuurlijk ook.
  • Combineer het ‘hijsmoment’ met een openbare toespraak of uiting op sociale media van je directeur, bestuur of management over wat jouw organisatie doet aan de SDG’s en waarom de doelen belangrijk zijn voor je organisatie.
  • Deel de uiting met een foto of video van de locatie met de vlag op sociale media. Altijd goed als er gezichten op te zien zijn. Zo weet iedereen wie deelneemt. Gebruik de hashtag #samenvoordeSDGs en #togetherfortheSDGs. Je kan eventueel @SDGNederland, @GlobalCompactNL, @VNGi en @MinBZ taggen.
  • Ga in gesprek over hoe jouw organisatie kan bijdragen aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen: met je team, je management, je collega’s of partners.

3. Wat je nog meer kunt doen

  • Breng binnen je bedrijf, organisatie of school een betrokken SDG-kernteam samen die uitstippelt hoe jullie de doelen kunnen behalen. Of stel een ambassadeur aan die het aanspreekpunt wordt voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan het behalen van de doelen.
  • Zet jullie duurzame helden in het zonnetje. Bijvoorbeeld de personen die dit jaar hebben gewerkt aan ecologische of sociale duurzaamheid, misschien dit jaar zelfs in het kader van corona. Wie verdient er bij jullie een hart onder de riem? Publiceer hun foto’s of verhalen via sociale media of reik een prijs uit bij het hijsen van de vlag.
  • Betrek kinderen en jongeren bij de actie. Daag hen uit om met creatieve oplossingen te komen voor SDG-uitdagingen of zet hen creatief aan het werk, bijvoorbeeld door hun duurzame dromen op zelfgemaakt vlaggen te tekenen en schilderen.
  • Als corona maatregelen het toestaan: organiseer een duurzaamheidsmarkt of -event om lokale duurzame initiatieven en ondernemers in de spotlight te zetten. Op de website van SDG Nederland vind je (digitaal) communicatiemateriaal dat je daarbij kan gebruiken.
  • Organiseer een rondetafelgesprek met je stakeholders om te brainstormen hoe jullie samen kunnen werken om de doelen te behalen.

4. Verbind je actie met anderen

Het leuke aan de actie op 25 september is dat je ze samen doet met talloze organisaties in heel Nederland en het buitenland.

Volg op sociale media wat anderen doen en kijk ook eens wat de organisatoren SDG Nederland (LinkedIn en Twitter), Global Compact NL (LinkedIn en Twitter) en de VNG (LinkedIn en Twitter) delen. Of Sigrid Kaag (Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) (Twitter) en Sandra Pellegrom, de nationale SDG-coördinator (LinkedIn en Twitter).

Enkele voorbeeldtweets die je vrij kan gebruiken:

Door samen met @SDGNederland, @GlobalCompactNL, @VNGi en @MinBZ de SDG-vlag te hijsen laten wij zien dat we klimaatactie, gendergelijkheid, biodiversiteit en eerlijk werk hoog in het vaandel dragen. Op naar 2030! #samenvoordeSDGs #togetherfortheSDGs

Vandaag zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) vijf jaar van kracht en is er nog tien jaar te gaan. Wij hijsen de SDG-vlag en steunen de Agenda 2030 voor klimaatactie, gendergelijkheid, biodiversiteit en eerlijk werk! #samenvoordeSDGs #togetherfortheSDGs

Door deel te nemen aan de SDG-vlaggenactie scharen wij ons achter de @Agenda2030. Omdat de Duurzame Ontwikkelingsdoelen de beste garantie zijn op een schonere, duurzamere en eerlijkere wereld binnen tien jaar. #samenvoordeSDGs #togetherfortheSDGs

5. Persbericht

Nederlandse organisaties en ambassades hijsen massaal SDG-vlag

Op 25 september nemen tientallen Nederlandse organisaties samen met onze Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland deel aan een vlaggenactie om hun steun uit te spreken voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. In totaal zullen maar liefst 850 SDG-vlaggen worden gehesen.

Het is op 25 september 2020 precies vijf jaar geleden dat de wereld de Duurzame Ontwikkelingsdoelen omarmde, zeventien doelen die ons op weg helpen naar een inclusieve, rechtvaardige en duurzame maatschappij in 2030.

In de afgelopen vijf jaar zijn er al mooie resultaten geboekt, maar tegelijkertijd weten we dat er in de komende tien jaar nog enorm veel moet gebeuren. Nederland scoort goed op doelen als ‘innovatie’ en het ‘bestrijden van ongelijkheid’, op andere SDG’s lopen we flink achterop. Kortom, we moeten met zijn allen een versnelling hoger schakelen. 

Laat deze verjaardag van de doelen het startschot zijn voor een decennium vol acties en transities. Tien jaar waarin we allemaal het beste van onszelf geven en het beste uit elkaar naar boven halen. Alleen als we samenwerken kunnen we de doelen behalen. Daarom lanceren we de vlaggenactie: “Samen voor de SDG’s”.

Door de SDG-vlag te hijsen tonen organisaties, gemeenten, bedrijven, burgerorganisaties, scholen en de overheid dat ze deel uitmaken van deze mondiale beweging rondom de SDG’s. Van de Nederlandse hogescholen tot onze ambassades in het verre buitenland zal de vlag op 25 september te zien zijn. Zo laten we elkaar en de wereld zien dat we klimaatactie, gendergelijkheid, biodiversiteit en eerlijk werk hoog in het vaandel dragen.

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn het breedst gedragen instrument om het hoofd te bieden aan de complexe mondiale uitdagingen van de komende jaren:  van armoede en genderongelijkheid hier in Nederland tot de mondiale klimaat- en biodiversiteitscrisis. De doelen omarmen alle relevante thema’s en zijn allemaal onderling verbonden. Ze bieden voor iedereen een kompas om zelf een verschil te maken.

Wanneer op 25 september wereldleiders zich (virtueel) buigen over de SDG’s tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en in Nederland de SDG Action Day plaatsvindt, is het essentieel om te tonen dat de doelen hier breed gedragen worden. Want de SDG’s zijn er door en voor iedereen.

De vlaggenactie is een samenwerking van SDG Nederland, VNG, Global Compact Netwerk Nederland en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor meer info neem contact op met Samuel Hanegreefs (SDG Nederland) of Marco Swan (Global Compact Netwerk Nederland). 

 

Pin It on Pinterest