Centrum voor Mondiaal Onderwijs | SDG Nederland

Centrum voor Mondiaal Onderwijs

Zorg ervoor dat alle leerlingen de kennis en vaardigheden verwerven die nodig zijn om duurzame ontwikkeling te bevorderen.

Locatie

Nijmegen

Type organisatie

Non-Profit / Stichting/NGO

Wij werken aan de volgende SDG's:

Organisatie Omschrijving

Centrum voor Mondiaal Onderwijs (CMO) is de Nederlandse vertegenwoordiger van het educatieve EU-project 'Get up and Goals!' waaraan NGO's uit 12 EU-landen meedoen. 'Get up and Goals!' is ontwikkeld voor leerlingen en docenten van het voortgezet onderwijs rondom de SDGs met een nadruk op de thema's Klimaatverandering, Migratie, Gender en Internationale Ongelijkheid tussen en binnen landen.

Hoe wij aan de SDG's werken

'Get up and goals!' vraagt aandacht voor de grote maatschappelijke kwesties uit Agenda 2030::
* Problemen waar de mensheid tegenwoordig voor staat.
* Focus op koppelingen tussen de globale en lokale dimensies.
* Aandacht voor de veelheid aan gezichtspunten.
* Het eurocentrisme overwinnen en een interdisciplinaire aanpak hanteren.
* Historische gebeurtenissen verbinden met huidige problemen.
* Aandacht voor het standpunt van de leerling.
* Gebruik van interactieve en participatieve methodologieën in de klas.
* Bevordering van verantwoorde acties van leerlingen op school of binnen hun gemeenschap voor een vreedzamere en meer duurzame wereld.

Zo dragen wij bij aan de SDG's

Het EU-project kent drie onderdelen:
1) Voor docenten zijn er vijf digitale lessenseries gericht op thema's uit de SDGs beschikbaar. Elke reeks telt circa 10 onderdelen; ieder goed voor twee lesuren. De docent kan de serie in zijn geheel of in onderdelen aanbieden. Voor elke les is er een begin- en een eindtoets, een tool voor vaardigheden en een tool gericht op handelingsperspectief.  
2) Het Get Up And Goals!-project biedt geschiedenisdocenten een innovatief leerboek over geo-geschiedenis op basis van een mondiale geschiedenisbenadering. Het handboek zal in december 2019 beschikbaar komen.
3) Leerlingen van het voortgezet onderwijs worden uitgedaagd om rondom de SDGs of de thema's Klimaatverandering, Migratie, Gender of Internationale Ongelijkheid een (ludieke) actie te bedenken en uit te voeren, op school of in hun gemeente. Om de leerlingenactie daadwerkelijk te realiseren heeft de EU maximaal 2000 euro beschikbaar. Zie daarvoor https://getupandgoals.nl/voor-leerlingen/.

In de community kunnen organisaties laten zien hoe zij bijdragen aan de SDGs. Klik hier om specifieke organisaties te zoeken.

Actief in

Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland