Initiatief Bewust Bodemgebruik | SDG Nederland

Initiatief Bewust Bodemgebruik

Een robuuste bodem onder de SDGs

Locatie

Utrecht

Type organisatie

Non-Profit

Wij werken aan de volgende SDG's:

Wij zijn akkoord met de SDG Nederland visie en voorwaarden.

Organisatie Omschrijving

Het Initiatief Bewust Bodemgebruik is ontstaan met de wens en uit de behoefte om bodem op de maatschappelijke agenda te zetten. Dit vanuit de overtuiging dat een vitale bodem essentieel is voor welzijn en welvaart. Het Initiatief heeft een ambassadeursnetwerk met bestuurders van overheden en bedrijven, contactpersonen bij maatschappelijke organisaties en enkele hoogleraren. Ze benoemt de diensten van de bodem voor maatschappelijke opgaven, identificeert knelpunten die voortkomen uit onbewust gebruik en verbindt partijen die de bodem gebruiken om te komen tot verbetering en duurzaam beheer van bodem en land. Daartoe start ze dialogen, initieert samenwerkingen en agendeert bodem als partner voor duurzame ontwikkeling. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door een netwerk van mensen die geloven in de kracht van de bodem. Een kernteam stuurt de activiteiten aan.

BODEMBEWUSTZIJN

Better soil, better life! Nederland is ontstaan vanuit het bodem- en watersysteem. Door slim om te gaan met de natuurlijke krachten en rekening te houden met de kwetsbaarheden van het natuurlijke systeem, zijn we het land geworden dat we nu zijn. De bodem heeft ons landschap bepaald, het heeft de Nederlander gevormd en heeft ons welvaart bezorgd. Bewust Bodemgebruik laat de diensten van het bodem- en watersysteem zien en stelt een tegenvraag. Wat kan de bodem voor jou doen en wat kun jij voor de bodem doen? De bodem is ons natuurlijke kapitaal Ons voedsel gaat de wereld over. Het aardgas heeft veel geld opgeleverd. We hebben vrijwel gratis drinkwater. Het gemak waarmee we over deze rijkdommen kunnen beschikken, maakt ons soms ook wat onverschillig. Bewust Bodemgebruik werkt aan bodembewustzijn: hoe behouden we het natuurlijk kapitaal voor lange tijd?

DE BODEM ALS BASIS

In Nederland leiden we veel schade door onbewust bodemgebruik. Lekkende tunnels en ondergrondse garages omdat de kracht van het grondwater is onderschat. Te diep ontwaterde veenbodem, waardoor bodemdaling versneld optreedt met schade aan bouwwerken en infrastructuur, maar ook CO2 emissie door oxiderend veen . Kapotte glasvezelkabels of gasleidingen omdat we niet meer weten hoe de ondergrondse spaghetti in elkaar zit.

Hoe wij aan de SDG's werken

Het initiatief werkt met ambassadeurs, projecten en dialogen aan het verbinden van netwerken die de bodem als linking pin gebruiken voor het realiseren van SDGs.

Zo dragen wij bij aan de SDG's

De bodem en het bodem- en watersysteem (de onderste ring in het model van het Stockholm Resilience Center) helpen met het realiseren van vele van de andere maatschappelijke doelen ofwel SDGs, bijvoorbeeld door CO2 vastlegging om klimaatmitigatie te realiseren, voedsel en biomassaproductie, met warmte- en koudeopslag of bodemthermie als alternatief  voor fossiele energie, door zuivering en vasthouden van water voor klimaatdoeleinden en drinkwatervoorziening en natuurlijk ook voor het vergroten van de biodiversiteit.

Het Initiatief is in 2017 gestart met een dialoog genaamd "een robuuste bodem onder de SDGs" en werkt op dit moment aan een TerrAgenda voor vitale bodems in 2030. Daarmee geeft ze invulling aan de ambitie om te komen tot landdegradatieneutraliteit, een doel onder SDG15.

In de community kunnen organisaties laten zien hoe zij bijdragen aan de SDGs. Klik hier om specifieke organisaties te zoeken.

Actief in

Niet van toepassing