SDG’s op je school of opleiding

De sleutel voor een duurzame toekomst ligt bij het onderwijs. Als de generatie van morgen zich vandaag al de Duurzame Ontwikkelingsdoelen eigen maakt, staan we er goed voor. Scholieren, studenten en leerkrachten kunnen ongetwijfeld met enkele van deze tips aan de slag.  

Tip voor het PO, VO & VBO
Tips voor hogescholen en universiteiten

Tips voor het PO, VO & VBO
Toekomstige wereldleiders geven het voorbeeld

De zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn een stappenplan voor een duurzame, eerlijke en rechtvaardige wereld in 2030. Benieuwd wat jij kunt doen? Bekijk de filmpjes van zeventien jonge, toekomstige ‘wereldleiders’ en deel ze met iedereen. 

Waarom zouden kinderen niet meedenken?

Missing Chapter maakt zich hard voor kind-inclusie. Omdat kinderen er recht op hebben en omdat hun creatief denkvermogen beslissingen beter maakt. Missing Chapter agendeert, helpt besluitvormers en faciliteert op allerlei manieren een gelijkwaardige dialoog tussen generaties.

Leren met oog op duurzame ontwikkeling

Deel je de wens dat duurzaamheid in het DNA van het onderwijs komt? Word dan lid van de Coöperatie Leren voor Morgen. Die bestaat uit een groep van organisaties die zich inzetten voor leren met oog op duurzame ontwikkeling: binnen én buiten het onderwijs en van peuter tot professional.   

Een klimaattop door en voor de toekomstige generatie

Er wordt in Nederland veel over het klimaat gesproken door besluitvormers, maar helaas te weinig met de kinderen. De volwassenen nemen besluiten die van invloed zijn op de toekomst van kinderen. Tijdens de Kinderklimaattop draaien we de rollen om. Kinderen krijgen de kans om na te denken over hun toekomst in relatie tot een beter klimaat.

Groen naar school

Gedurende een week komen tienduizenden kinderen lopend, met de fiets, steppend, skatend of met het openbaar vervoer naar school. Tijdens de actieweek besteden leerkrachten aandacht aan onderwerpen als klimaatverandering, duurzame mobiliteit, energie en verkeersveiligheid met behulp van het aangeboden lesmateriaal.

Tips voor hogescholen en universiteiten
Gratis cursussen over de SDG’s

Op de SDG Academy is een breed aanbod aan SDG-gerelateerde cursussen te vinden. Zowel specifiek over de zeventien doelen, als over de implementatie van de SDG’s in het algemeen. Deze cursussen worden gedoceerd door academici van over de hele wereld en zijn gratis te volgen!

Een stage met een duurzame stempel

Sdgsonstage is een initiatief van Fontys, Avans, Hanzehogeschool, Saxion en Duurzaam Bedrijfsleven. Het verbindt studenten, docenten en bedrijven door middel van de SDG’s. Centraal staan betekenisvolle stageplekken die bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen

Kijk welke bijdrage jouw universiteit levert

De veertien Nederlandse universiteiten dragen met hun onderzoek bij aan alle zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Op de website kun je per doel zien welke bijdragen universiteiten precies leveren. Regelmatig publiceert de VSNU ook een e-zine met een focus op één SDG, zoals deze over SDG2 (Geen Honger).

Pin It on Pinterest