Over precies een week is het zover: de SDG Action Day waarop we samen de grootste uitdagingen van deze tijd het hoofd gaan bieden. In de aanloop naar de SDG Action Day bloggen vier sprekers van deze dag over hun persoonlijke motivatie om de ontwikkelingsdoelen tot hun dagelijks werk te maken. Wil je hen live horen? Schrijf je dan via deze link in voor SDG Action Day op 25 september in het KIT/SDG House in Amsterdam.  

Samen met een team van zes andere internationale, gemotiveerde ‘Young Talents’ werk ik aan het SDG World Tour project. In het team ben ik verantwoordelijk voor het strategische en duurzame deel van het project. Ik voel me hierin helemaal thuis, mijn masters thesis ging over SDG 12. Een superuitdaging, en een fantastisch project dus.

Stefani Christianti

Het doel van de #sdgworldtour is om met de Clipper Stad Amsterdam zeventien plekken op de wereld te bezoeken en daarmee meer bewustzijn voor de zeventien SDGs te creëren. Iedere plek zal een van de zeventien specifieke duurzaamheidsdoelen promoten, altijd in combinatie met de andere zestien SDGs. De reis zal in augustus 2020 in Amsterdam beginnen en in september 2022 in New York eindigen bij het hoofdkwartier van de VN. Verschillende partijen zullen meevaren en worden bij deze tocht betrokken, zoals private en publieke sectoren, NGOs, lokale gemeenschappen, kennisinstituten, jongeren, kunstenaars, wetenschappers, bloggers, vloggers, etc.

Onze doelen zijn dat de #sdgworldtour bijdraagt aan:
● Het activeren van verschillende sectoren – privaat en publiek samenwerking.
● ‘Reaching the Unreachables’ – het creëren van bewustzijn in grote delen van de wereld die nu totaal geen idee van duurzaamheid hebben. Het gaat hierbij echt niet alleen om rurale gebieden in Afrika en Azië: ook in de westerse wereld is er nog veel te doen.
● Het promoten van duurzame acties.

Oftewel, een mooie showcase voor Sustainable Development Goal nummer 17: Partnerships for the Goals!

Het aandoen van zeventien mooie en interessante plekken zal samengaan met het inzichtelijker maken van de zeventien SDGs. Aansprekende voorbeelden tijdens deze #sdgworldtour zorgen voor meer bewustzijn bij meer mensen. Deze uitdaging nemen wij heel graag aan! Met de hulp van onze partners en de expertise en ervaring van de mensen die werken aan dit project, willen we duidelijk maken dat wij met z’n allen, de hele wereld, een doel hebben dat in 2030 moet worden bereikt.

Persoonlijk vind ik een goede manier om meer bewustzijn te creëren (ook bij mijzelf) het laten zien van voorbeelden die dichtbij, relevant en tastbaar zijn:

1. Het Lazy Person’s Guide to Saving the World van de VN is een leuke eerste stap voor iedereen. Waarom? Deze lijst zorgt ervoor dat iedereen die aan het Netflixen is op de bank ook een bijdrage kan leveren aan het redden van onze planeet. Hoe mooi is dat?

2. Geen zin om het depressieve nieuws op de krant over klimaatverandering te gaan lezen? Bekijk in plaats daarvan relevante documentaires terwijl je relaxt op de bank: Before the Flood, An Inconvenient Truth en de sequel, Cowspiracy, Oceans en The 11th Hour zijn voorbeelden van mooie documentaires die over klimaatverandering gaan.

3. Heb je toch geen geduld om naar zo’n lange documentaire te kijken? Luister dan eens naar korte TED Talks over sustainability. Deze zijn perfect tijdens het fietsen, koken, of je work-out.

Elinor Ostrom, de eerste vrouw die een Nobelprijs voor de Economie won, zei: “Little by little, bit by bit, family by family, so much good can be done on so many levels.” Alle beetjes helpen. Het zal een verschuiving veroorzaken in de algemene consumptiepatronen, die daarop tot verandering in bedrijven zal leiden. De SDGs moeten de norm worden voor bedrijven in 2030. Kom je ook aan boord?

Mijn naam is Stefani Christianti (Christie) en ik kom uit Indonesië. Sinds 2009 woon ik in Nederland, en nadat ik mijn bachelor in International Business had afgerond wist ik meteen dat ik wilde doorstuderen in een duurzame richting. Vorig jaar ben ik afgestudeerd met een M.Sc. in Sustainability Science and Policy aan de Universiteit van Maastricht.

Pin It on Pinterest