
Doel 14.
Leven in het water
Behoud en maak duurzaam gebruik van de oceanen, de zeeën en de maritieme hulpbronnen.
Oceanen zijn met hun temperatuur, hun stromingen en hun onderzeese leven de motor van mondiale systemen die de aarde bewoonbaar maken voor mensen. Ze bedekken drie kwart van het aardoppervlak. Ons drinkwater, ons weer, klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs de lucht die we inademen zijn afhankelijk van de zee.
Activiteit op zee Oceanen en zeeën absorberen 30 procent van de totale CO2, en het fytoplankton zorgt voor 50 procent van onze zuurstof. Door de eeuwen heen zijn oceanen en zeeën cruciaal gebleven voor handel en transport. De huidige waarde van economische activiteit op zee wordt geschat op 3 tot 6 biljoen dollar. Nu nog dragen oceanen en zeeën 90 procent van al het transport, en via onderzeese kabels 95 procent van de mondiale telecommunicatie. Visserij en aquacultuur verschaffen voor 4,3 miljard mensen ruim 15 procent van hun dierlijke eiwitconsumptie.
Zonder zorgvuldig beheer van deze essentiële mondiale hulpbron is er geen duurzame toekomst mogelijk.
Officiële omschrijving van het Duurzame Ontwikkelingsdoel en targets
Doel 14: Behoud en maak duurzaam gebruik van de oceanen, de zeeën en maritieme hulpbronnen.
14.1 Tegen 2025 de vervuiling van de zee voorkomen en in aanzienlijke mate verminderen, in het bijzonder als gevolg van activiteiten op het land, met inbegrip van vervuiling door ronddrijvend afval en voedingsstoffen.
14.2 Tegen 2020 op een duurzame manier zee- en kustecosystemen beheren en beschermen om aanzienlijke negatieve gevolgen te vermijden, ook door het versterken van hun veerkracht, en actie ondernemen om deze te herstellen en om te komen tot gezonde en productieve oceanen.
14.3 De impact van de verzuring van de oceanen minimaliseren en aanpakken, ook via verhoogde wetenschappelijke samenwerking op alle niveaus.
14.4 Tegen 2020 op een doeltreffende manier de visvangst reguleren en een einde maken aan overbevissing, aan illegale, niet-aangegeven en ongereguleerde visserij en aan destructieve visserijpraktijken, en op wetenschap gebaseerde beheerplannen implementeren, om de visvoorraden zo snel mogelijk te herstellen, op zijn minst op niveaus die een maximale duurzame opbrengst kunnen garanderen zoals bepaald door hun biologische kenmerken.
14.5 Tegen 2020 minstens 10% van de kust- en zeegebieden behouden, in overeenstemming met het nationale en internationale recht en gebaseerd op de beste beschikbare wetenschappelijke informatie.
14.6 Tegen 2020 bepaalde vormen van visserijsubsidies afschaffen die bijdragen tot overcapaciteit en overbevissing, komaf maken met subsidies die bijdragen tot illegale, niet-aangegeven en ongereguleerde visserij en geen nieuwe vergelijkbare subsidies invoeren, erkennen dat een passende en doeltreffende speciale en gedifferentieerde behandeling van de ontwikkelingslanden en van de minst ontwikkelde landen integraal deel zou moeten uitmaken van de onderhandelingen inzake visserijsubsidies van de Wereldhandelsorganisatie.
14.7 Tegen 2030 de economische voordelen vergroten voor kleine eilandstaten en voor de minst ontwikkelde landen van het duurzaam gebruik van mariene rijkdommen, ook via het duurzaam beheer van visserij, aquacultuur en toerisme.
om de gezondheid van de oceaan te verbeteren en de bijdrage te verruimen van de mariene biodiversiteit tot de ontwikkeling van ontwikkelingslanden, in het bijzonder kleine eilandstaten en de minst ontwikkelde landen.
14.b Toegang verschaffen aan kleinschalige ambachtelijke vissers tot mariene hulpbronnen en markten.
14.c Het behoud en het duurzaam gebruik van oceanen en hulpbronnen versterken door het implementeren van internationaal recht zoals dat wordt weerspiegeld in het VN-Zeerechtverdrag, dat een wettelijk kader voorziet voor het behoud en het duurzaam gebruik van oceanen en hun hulpbronnen, zoals ook wordt vermeld in paragraaf 158 van ‘De toekomst die wij willen’.
Onze wereld zit vol met piepkleine plastic deeltjes
Recent onderzoek laat zien dat piepkleine plastic deeltjes zo'n beetje overal zijn terug te vinden: in de lucht, de zeeën en rivieren, de bodem, en in planten en dieren. Over de risico's weten we nog weinig. Iedereen kent de foto van de dode albatros, met herkenbare...
SDG 14 en de plastic walvis
De Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties bevordert de doelstellingen van de VN, waaronder ook de Sustainable Development Goals. Elke maand licht een bestuurslid een van de doelen uit. Deze maand: Otto Spijkers over het oceaandoel (SDG 14) en de plastic soep....
Van conflict naar coöperatie op het noordelijk halfrond
De SDGs gelden voor iedereen, overal ter wereld. Elk land heeft unieke uitdagingen en kansen. In deze blogserie schrijft Anna Zuidmeer over de SDGs gelinkt aan de (internationale) actualiteit. Dit keer: de ontwikkeling van de spanningen tussen de Filipijnen en China...
Aarde kan 10 miljard mensen voeden (met plantaardig dieet)
Het kan, 10 miljard mensen voeden zonder milieugrenzen voor de aarde te overschrijden, stelt een nieuw onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Maar dan moeten we wel flink sleutelen aan onze voedsel- en afvalproductie, en vooral veel minder vlees eten....
Stop jezelf te vergiftigen!
Vervuilen is een keuze, zei ik in een eerdere blog. Ook de armste mensen die ik in de Filipijnen tegenkom, kun je daarvoor verantwoordelijk houden. Maar als we naar onszelf kijken, en naar alle mogelijkheden die wij in Nederland hebben, mogen wij die vervuiling nog...
Groen gazon tijdens een hittegolf: kan dat?
Jaarlijks gaat gemiddeld 1.300 liter drinkwater verloren aan het besproeien van tuinen. Toch wil de gemiddelde Nederlander ook tijdens een hittegolf een mooi groen gazon. Kan dit ook duurzaam? Deze week pas ik op het huis van mijn ouders en daar hoort het sproeien van...