PLENAIR PROGRAMMA

Transities. Daar draait het op 25 september om tijdens de 2020-editie van de SDG Action Day. Welke structurele veranderingen hebben we nodig op weg naar een duurzaam 2030? Want het coronavirus heeft ons nog maar eens doen inzien dat we de dingen anders moeten gaan aanpakken. We starten en eindigen de SDG Action Day met een plenaire livestream vanuit Studio KIT in het SDG House Amsterdam. Daarin bespreken we met onze sprekers wat voor hen de belangrijkste transities zijn in de komende jaren. Zelf kom je ook aan het woord, want via pigeonhole kan je op 25 september al je vragen stellen aan de sprekers. 

Hieronder lees je meer over de sprekers. De dag wordt voorgezeten door Talitha Muusse en zal muziekaal omlijst worden door een SDG huisband met studenten van de Herman Brood Academie.

9.25-10.20: Plenaire opening

10.30-11.45: Workshopronde 1

12.30-13.45: Workshopronde 2

14.00-15.15: Workshopronde 2

15.30-16.40: Plenaire afsluiting

SDG ACTION DAY IS AFGELOPEN.  WE ZIEN JE GRAAG OP 24 & 25 SEPT 2021

OCHTEND PLENAIR (9.30-10.20)

In de ochtend hebben we de volgende gasten (in deze volgorde): Stientje van Veldhoven (+ Q&A), Feike Sijbesma (+ Q&A), Sandra Pellegrom (+ Q&A) en Dave van der Kruijsen (+ Q&A).

STIENTJE VAN VELDHOVEN

Stientje van Veldhoven is Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en zal de SDG Action Day officieel openen. Stientje houdt zich o.a. bezig met milieu, luchtkwaliteit, circulaire economie en openbaar vervoer. Ook als Tweede Kamerlid (2010 – 2017) was zij actief op de thema’s klimaat en energie. Eerder was zij onder meer diplomaat bij de Nederlandse vertegenwoordiging van de EU in Brussel en werkzaam bij de Europese Commissie. Van Veldhoven zal in haar openingsspeech stilstaan bij de transitie naar een circulaire samenleving en roept iedereen op daaraan bij te dragen.

FEIKE SIJBESMA

Oud-DSM topman Feike Sijbesma is een van de keynote-sprekers. Hij is een van de oprichters is van SDG Nederland (voorheen: SDG Charter). Sinds 1 maart 2020 is Feike Sijbesma samen met Ban Ki Moon co-voorzitter van een VN-samenwerkingsverband om klimaatverandering aan te pakken. Hij leidt ook Africa Improved Foods-initiatief, met als doel om honger in Afrika uit te bannen. Tevens was Feike speciaal gezant van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus en hij zit nu in de beoordelingscommissie voor  investeringsaanvragen uit het National Groeifonds. Feike Sijbesma presenteert zijn kijk op de wereld in 2030 en hoe Nederland de duurzame transitie kan versnellen.

SANDRA PELLEGROM

Sandra Pellegrom is onze Nationale SDG-coördinator. Met haar team werkt ze samen met collega’s binnen de Rijksoverheid en met organisaties in de samenleving die zich willen inzetten voor de SDG’s. Als Nationale Coördinator wil zij het enthousiasme over de SDG’s aanjagen en helpen de doelen te vertalen naar wat iedere organisatie daaraan kan bijdragen. Sandra weet als geen ander hoe waardevol de SDG’s zijn om een duurzame samenleving vorm te geven en hoe de SDG’s ons kunnen helpen Nederland en de rest van de wereld weerbaarder te maken voor toekomstige crises.

DAVE VAN DER KRUIJSSEN

Medicijnen moeten voor iedereen betaalbaar zijn, vindt arts-onderzoeker Dave van der Kruijssen. Met zijn initiatief License to Heal vraagt hij de overheid om farmaceuten prijsvoorwaarden op te leggen. ‘Juist in de coronacrisis is toegang tot medicijnen van levensbelang.’ Dave is een van de Goal Getters die door OneWorld magazine in de schijnwerpers is gezet.

 

MIDDAG PLENAIR (15.30-16.30)

In de middag hebben we de volgende gasten (in deze volgorde): Ingrid Thijssen (+ Q&A), Sigrid Kaag, geinterviewd door Mert Kumru en Aoife Fleming, Palmyra Menso & Jannet Vaessen (met Q&A), Mark Post (met Q&A) en Sharon Pieksma.

 

INGRID THIJSSEN

Ingrid Thijssen begint in september als bestuursvoorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Ze brengt voor het eerst een groen profiel naar deze organisatie in een tijd dat Nederlandse ondernemingen voor grote veranderingen staan op het gebied van klimaat en de energietransitie. Daarnaast zet Ingrid zich al lange tijd in voor meer vrouwen aan de top. Eerder was ze bestuurder bij NS, en tijdens haar tijd als CEO van Alliander werd ze in 2016 gekozen als topvrouw van het jaar. Op de SDG Action Day zal Ingrid Thijssen ingaan op het thema inclusief werkgeverschap samen met Palmyra Menso, HR directeur van de Nationale Postcode Loterij en Jannet Vaessen, SDG 10 Alliantiecoördinator en directeur van WomenInc. 

SIGRID KAAG

Sigrid Kaag is Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en is verantwoordelijk voor de SDG portefeuille in binnen- en buitenland. Tijdens de SDG Action Day gaat Minister Kaag in gesprek met de Nederlandse VN Jongeren- vertegenwoordigers voor Duurzame Ontwikkeling, Aoife Fleming, en voor Mensenrechten & Veiligheid, Mert Kumru. De jongerenvertegenwoordigers gaan Minister Kaag gaan het hebben over het afnemend vertrouwen van jongeren in Nederlandse instituties en over het raakvlak tussen klimaatverandering en de mentale gezondheid van jongeren. Met nog maar 10 jaar op de teller staan zij samen stil bij de centrale vraag hoe de SDG’s Nederland kunnen helpen als leidraad naar een meer inclusieve en duurzame samenleving, die mede gevormd wordt door de jongere generatie.


MARK POST

Prof. dr. Mark Post (Maastricht University), is door het Britse Prospect Magazine uitgeroepen tot nummer 9 van de ‘world’s top 50 thinkers for the Covid-19 age’. Hij presteerde het in 2013 om met zijn team als eerste ter wereld een hamburger in een lab te produceren. In één klap was hij wereldnieuws en ging zijn kweekburger de hele wereld over. Die eerste kweekburger kostte €250.000 (!), maar Post probeert zijn burger in de nabije toekomst voor een paar euro op jouw bord te serveren. Wat heeft deze kweekburger met Covid-19 te maken? En wat betekent die voor klimaat, biodiversiteit en andere SDG’s? En.. wat is er nodig om kweekvlees over de hele wereld beschikbaar te krijgen? Hoor meer hierover van Mark Post zelf op de SDG Action Day!


SHARON PIEKSMA

Sharon Pieksma is Miss Holland 2019 en Goodwill Ambassador van de NVVN (Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties). Daarnaast heeft ze zichzelf in de strijd gegooid tegen plasticvervuiling.
Sharon heeft verschillende ‘Beach Clean Ups’ georganiseerd en ze geeft voorlichting over plasticvervuiling aan jonge kinderen op scholen. Daarnaast is Sharon ook bekend als internationale DJ. Zo heeft ze op Burning Man en andere grote internationale festivals gedraaid. Als kers op de taart zal Sharon op het einde van de Action Day samen met ons het weekend inluiden met haar DJ-set.


PALMYRA MENSO

Palmyra Menso is sinds een jaar Hoofd Human Resources bij de Nationale Postcode Loterij. Ze heeft ruime ervaring in diverse organisaties opgebouwd op het vlak van HR management. Binnen de NPL leidt Palmyra het programma om een meer inclusieve werkcultuur te ontwikkelen. Op de SDG Action Day gaat ze in gesprek met Jannet Vaessen (zie hiernaast). 

JANNET VAESSEN

Jannet Vaessen is oprichter van WOMEN Inc. en zet zich in die hoedanigheid al 15 jaar in om de kansen van vrouwen in Nederland te vergroten. Tevens schreef ze het boek IEDEREEN Inc., over hoe de principes van in- en uitsluiting werken. Op de SDG Action Day 2020 werken we succesvol samen om inclusiviteit de nieuwe norm te maken gaat ze in op hoe we succesvol kunnen samen werken om inclusiviteit de nieuwe norm te maken.

MODERATIE & MUZIEK

De dag zal worden voorgezeten door Talitha Muusse, met muzikale begeleiding van artisten van de Herman Brood Academie 

HERMAN BROOD ACADEMIE

De plenaire livestream zal worden omlijst door muzikanten van de Herman Brood Academie. Zij zullen een ware huisband optuigen voor de SDG Action Day met liedjes over de SDG’s

TALITHA MUUSSE

Talitha Muusse is dagvoorzitter tijdens de SDG Action Day. Talitha is een van de oprichters van de Duurzame top 100 en het jongste lid in de Raad van Toezicht van MVO Nederland. Als ondernemer leidt ze Energieboot en het bedrijf Blikverruimer, waarin ze leiderschap en jong toptalent met elkaar koppelt. Deze duizendpoot zal de plenaire livestreams leiden en de SDG Action Day-gasten aan de tand voelen. Daarnaast zal Talitha op de SDG Action Day meer vertellen over Coalitie-Y, een jongerenbeweging die zich inzet voor een samenleving die recht doet aan iedere generatie, nu en in de toekomst.

MARISE DEN BAKKER

Marise is een 18-jarige singer-songwriter die dagelijks bezig is met muziek. Ze begeleidt zichzelf op piano en gitaar. Over het liedje Alles is verbonden zegt ze: De titel zegt het al. Alles heeft met elkaar te maken. Het milieu, wij: het draait om elkaar en alles daaromheen. De tijd staat niet stil en de aarde zeker niet, maar … wij blijven te lang stil. Insta: @marisedenbakker

JOEP BOODE

Joep is filmcomponist, songwriter en gitarist. Duurzaamheid is van jongs af aan al een belangrijke waarde geweest voor hem. Zijn SDG-liedje ‘Over 10 Jaar’, is een ode aan de nodige verandering in de wereld en een herinnering aan het feit dat we alleen kunnen verbeteren als we dat met z’n allen doen. Instagram: @joepboode.jagar

GIJS TEUWSEN

Gijs is een muzikant/ liedjesschrijver uit Zeeland. Met zijn band PEER heeft hij zich een jaar lang ingezet voor duurzame energie door o.a. een ‘schone-energie-song’ te maken en langs middelbare scholen te gaan om de leerlingen iets bij te brengen over duurzaamheid. Hij trad op tijdens de Duurzame Week Utrecht, voor de livecast Teachers for Climate en schreef speciaal voor de SDG Action day de song Wow-Man! om SDG 5 onder de aandacht te brengen. Dit thema ligt dicht bij hem. Instagram: @vijftigtintengijs


Pin It on Pinterest