SDG Investing Agenda

In december 2016 presenteerden meer dan twintig Nederlandse financiële instellingen de ‘SDG-Investing’ (SDG-I) Agenda aan Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Frank Elderson (Directeur Nederlandsche Bank, DNB). Het initiatief committeert de ondertekenaars aan meer actie rondom de SDGs en roept de overheid en de Centrale Bank op om samen met de ondertekenaars te werken aan het versnellen van investeringen in de SDGs.

Financiële instellingen dragen bij aan de SDGs

Deze agenda bouwt voort op een eerdere committering van de twee grootste pensioenfondsen in Nederland, ABP en PFZW voor het investeren van 58 miljard Euro in duurzame ontwikkeling tegen 2020, en heeft al meer intensieve samenwerking tussen de financiële en publieke sectoren bewerkstelligd.

Specifiek heeft het acties gedefinieerd op 4 gebieden: blended finance, retail, data standaardisering en regelgeving. Het SDG-Investing initiatief, een nationale agenda waarin pensioenfondsen, verzekeringsinstellingen en banken samenkomen rondom de Sustainable Development Goals, is wereldwijd de eerste in haar soort.

SDG investering over de grens

De interesse van investeringsmanagers om hun kapitaal te investeren met als doelstelling een positieve bijdrage aan de agenda te leveren is groeiende. Dit bleek bijvoorbeeld tijdens de Impact Summit Europe, waar SDGI centraal stond bij 350 institutionele investeerders. Ook internationaal wordt SDG investering en dit Nederlandse initiatief opgepakt. In een recent rapport van de Verenigde Naties werd het initiatief uitgebreid genoemd, en er zijn plannen binnen de VN en Nederlandse overheid om vergelijkbare initiatieven ook in andere landen aan te moedigen.

Wil je meer weten over dit partnerschap of de partijen die zijn aangesloten? Neem een kijkje op de website van het SDG-Investing initiatief.

Pin It on Pinterest