Basis en voortgezet onderwijs

 

 Lesmateriaal

Workshop Gelukkig 2030

De Belgische organisatie Djapo heeft een workshop ontwikkeld om kinderen uit het basisonderwijs kennis te laten maken met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Door middel van drie interactieve spellen leren de kinderen waar zij zelf een steentje bij kunnen dragen.

Young Impact-programma

handen en een hartjeHet gratis Young Impact-programma is een uniek programma waarin leerlingen worden begeleid in talent- en maatschappelijke ontwikkeling. Het doel van het traject is om leerlingen te helpen hun talenten om te zetten in actie. Met goede daden door de leerlingen kunnen tickets worden verdiend voor het jaarlijkse Young Impact Celebration Event. Het programma is gratis en wordt op maat gemaakt voor het po (groep 7 en 8), vo, mbo en praktijkonderwijs/vso.

17 doelen die je deelt

In deze campagne vertellen zeventien kinderen in korte filmpjes welke doelen zij belangrijk vinden en wat zij zelf doen om bij te dragen. De video’s zijn goed te gebruiken ter inspiratie voor in de klas. 17doelendiejedeelt.nl is een initiatief van ondernemer Anne-Marie Rakhorst.

Belangrijke lessen over de SDGs

Op de website van World’s Largest Lesson is veel lesmateriaal over de SDGs gratis te downloaden, waaronder filmpjes, lesprogramma’s, stripboeken en spellen. In de filmpjes worden leerlingen aangespoord door wereldberoemde voorbeelden, zoals Emma Watson en Serena Williams. Het meeste materiaal is in het Engels (daardoor geschikt voor tweetalig onderwijs), maar sommige filmpjes zijn te downloaden met Nederlandse ondertiteling. De programma’s zijn ontwikkeld voor verschillende doelgroepen van 8 tot 14 jaar. De website bevat ook cursussen voor docenten om meer bekwaam te worden in het doceren van de SDGs.

SDG-stripboek: De planeet en de 17 doelen

stapel boekenHet stripboek: De planeet en de 17 doelen is een gratis te downloaden Nederlands stripboek over de SDGs. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen worden hierin uitgelegd in vrolijke, kleurrijke striptekeningen. Op de website van Comics United Nations zijn meer stripboeken te vinden rondom duurzame en maatschappelijke thema’s. Bijvoorbeeld over de bossen en oceanen.

 Spellen

Bordspel over de SDGs

Go Goals! is het officiële bordspel over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Het spel is te downloaden in verschillende talen. Middels vragen leren kinderen al spelend over de zeventien SDGs.

Kaartspel: Aan de slag met de wereld

Aan de slag met de wereld, is een kaartspel van Djapo, waarin kinderen kennismaken met systeemdenken, filosofie en creatief denken rondom duurzame thema’s. Het spel is voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

SDG-excursie: One Planet

one planet afficheHet Museon in Den Haag heeft de tentoonstelling One Planet volledig geweid aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Mondiale thema’s zoals overbevissing, watervervuiling, energie, vluchtelingen, klimaatverandering en discriminatie komen voorbij. Het museum voor cultuur en wetenschap verzorgt tours en lessen voor zowel groep 7 en 8 van het basisonderwijs als voor het vmbo en de onderbouw van het havo/vwo. In deze lessen leren de leerlingen over de SDGs en maken ze opdrachten waarin ze worden aangespoord om na te denken over wat zij zelf belangrijk vinden.

 

<– Terug naar het menu

Heb je aanvullingen op of suggesties over deze pagina? Mail dan naar info@sdgcharter.nl.

Pin It on Pinterest