Aankomende week kleuren meerdere plekken in Nederland (en Zweden) roze en alle andere kleuren van de regenboog. Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen, queers, aseksuelen, panseksuelen en cisgenders (voor het gemak: LHBTI+) bepalen de norm en dragen een krachtige boodschap uit: vier dat je jezelf bent en mag zijn. Bijzonder, maar ook droevig. Niet de vieringen uiteraard, maar het feit dat vrede, veiligheid en rechtvaardigheid (SDG 16) voor deze groep nog niet altijd vanzelfsprekend is.

De cijfers liegen er niet om, is te lezen op de website van COC Nederland. Het aantal geregistreerde gevallen (slechts 15 procent van de personen die te maken krijgen met discriminerend geweld doet überhaupt aangifte!) van discriminatie en geweld tegen LHBTI+’ers steeg van 428 in 2009 naar 1.149 in 2017, met een piek van 1.574 in 2015. Meer dan de helft van de transgenders (54 procent) wordt maandelijks of vaker beledigd en/of maakte in de afgelopen twaalf maanden een gewelddadig incident mee. 60 procent van de LHBTI+’ers past haar of zijn gedrag aan om negatieve reacties te voorkomen.

Reacties die een paar dagen per jaar als sneeuw voor de zon lijken te verdwijnen. Vandaag, op Roze Maandag, en aankomende zaterdag, tijdens Pride Amsterdam. Europride vindt aankomende weken plaats in het Zweedse Stockholm (27/7 – 5/8) en Gothenburg (14/8 – 19/8).

Ik ben fan van deze evenementen. Het knaagt alleen wel dat de liefde en acceptatie tijdens deze dagen eerder de uitzondering op de rest van het jaar lijkt te zijn, in plaats van de norm. Gelukkig vindt bijna niemand dit meer normaal, waaronder de overheid.

Overheid in actie

Zo stemde de Tweede Kamer begin deze maand in met het voorstel om transgender en intersekse personen expliciet te beschermen tegen discriminatie. Deze wetswijziging versterkt hun rechtspositie. De overheid pakt geweld tegen deze groep hard aan. Het OM eist dubbele straffen bij geweld dat met discriminatie tegen LHBTI+’ers te maken heeft.

Het kabinet wil daarnaast op scholen meer aandacht voor seksualiteit en seksuele verschillen. Scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs zijn verplicht om voorlichting te geven over het onderwerp. Het kabinet steunt Gender and Sexuality Allianties; netwerken op middelbare en MBO-scholen, waarin  LHBTI+-scholieren en hetero-scholieren samen met docenten werken aan een LHBTI+-vriendelijk klimaat op school.

De overheid kijkt ook naar de eigen organisatie als het gaat om rechten voor LHBTI+’ers. Ben je zelf als transgender werkzaam bij de overheid? Dan heb je sinds eind 2017 recht op doorbetaling als je een sekseverandering ondergaat.

Team Roze in Blauw, Wit, Rood, Groen

Een LHBTI+-vriendelijk klimaat zien we ook steeds vaker binnen andere organisaties. Bij de politie bijvoorbeeld zet het team Roze in Blauw zich sinds 1988 in voor de belangen van deze groep. Politiemensen proberen door zelf als LHBTI+’er herkenbaar te zijn, dichter bij LHBTI+burgers te staan en de drempel om aangifte te doen, te verlagen. Ze bieden een luisterend oor, verwijzen door, bemiddelen en ondersteunen personen die melding of aangifte willen doen van incidenten.

Ook in de medische wereld is het thema actueel. Artsen richtten in maart de stichting RozeinWit op. De stichting wil diversiteit in de medische wereld zichtbaar maken en bijdragen aan de acceptatie van LHBTI+-zorgverleners. Naast artsen en geneeskundestudenten is de stichting ook bedoeld voor zorgverleners als tandartsen en apothekers.

Andere roze netwerken zijn onder andere de Stichting Dutch Government Pride (de roze koepelorganisatie van de (Rijks)overheid), Roze Rood (Brandweer Nederland) en Netwerk Roze FNV. 

Mens

Tegen mijn medemens zeg ik; wees het wandelende voorbeeld van acceptatie. Bijvoorbeeld op de werkvloer (zo creëer je een roze werkvloer!), binnen je sportclub en tijdens verkiezingen. Open je hart mens. We zijn allen mens.

Foto: Wikimedia Commons

Afra de Leeuw is freelancer en schrijft, redigeert, post, tweet, mailt, organiseert, drinkt koffie en meer. Ze houdt zich bezig met duurzaamheid, (duurzaam) ondernemen, de SDGs, sport en voeding. Naast (online) communicatie en journalistiek is ze actief lid van het kernteam van Jonge Krachtenbundelaars, hét netwerk voor young professionals over de SDGs.

Pin It on Pinterest