Vacature: Programmamanager SDG-brede transities

M/V/X, 32 uur per week vanaf 1 november

SDG Nederland is op zoek naar een enthousiaste en gedreven programmamanager SDG-brede transities om onze inzet op deze transities verder te brengen. Heb je minimaal twee jaar werkervaring met het faciliteren van netwerken en coalities en ben je de strategisch denker die altijd vijf stappen vooruit denkt? Dan zijn we op zoek naar jou!

Algemeen

SDG Nederland is een netwerkorganisatie die zich inzet om alle sectoren in Nederland te verbinden rondom het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Om de SDG’s te versnellen moeten we in transities werken: veranderprocessen waarin verschillende maatschappelijke ontwikkelingen in elkaar grijpen. Hierin dienen de SDG’s als een kompas. Samen met het brede netwerk van SDG Nederland hebben we een aantal ‘SDG-transities’ bepaald die Nederland kunnen helpen om op alle SDG’s vooruitgang te boeken. Op dit moment werken we met name aan de transities ‘duurzaam inkopen’ en ‘voedseltransitie’. In de toekomst kunnen hier thema’s bij komen.

Als programmamanager SDG-transities faciliteer je iedere volgende stap in deze transitie. Je geeft richting door met partners te bepalen wat er nodig is, brengt hiervoor de juiste partijen bij elkaar en creeërt momentum met ons netwerk. Waar de inhoudelijke expertise vaak in ons netwerk zit, ben jij de motor die de transitie gaande houdt in de uitvoering. Een goed voorbeeld is het Manifest Sustainable Procurement dat we in juni 2023 gelanceerd hebben met een breed scala aan mede-initiatiefnemers en ondersteunende partijen, of de Eet Lokaal campagne die we uitrollen met MaatschapWij.

In deze rol zul je nauw samenwerken met alle teamleden van SDG Nederland, in het bijzonder met de andere programmamanager in het team. De functie is voor 32 uur per week, met minimaal twee werkdagen op ons kantoor in het KIT in Amsterdam.

Taken

 • Je houdt de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen bij op de thema’s duurzaam inkopen en voedseltransitie, zodat je de inzet van SDG Nederland op deze thema’s actueel en effectief houdt.
 • Je coördineert activiteiten en monitort de ontwikkelingen rondom het Manifest Sustainable Procurement, inclusief de ondersteuning van de community van ondertekenaars en ondersteunende partijen.
 • Het verder uitwerken van de strategie op voedseltransitie, inclusief de Eet Lokaal campagne in samenwerking met MaatschapWij.
 • Het onderhouden van contact en relaties met ons netwerk van SDG Alliantiecoördinatoren, waarbij je de eerste contactpersoon bent voor de ‘groene’ SDG’s (6, 7, 9, 12, 13, 14, 15). Hieronder valt ook het voorbereiden van vergaderingen en ondersteuning van activiteiten van onze Alliantiecoördinatoren, en het bijwonen van conferenties, evenementen en bijeenkomsten uit het netwerk.
 • Ondersteuning en organisatie van de SDG Ambition Accelerator in samenwerking met ons stuurgroeplid, UN Global Compact Netherlands Network.
 • Het vertegenwoordigen van SDG Nederland en onze achterban in de Nederlandse schaduwcommissie voor de SDG Managementsysteemnorm die internationaal wordt ontwikkeld vanuit ISO voor het bedrijfsleven.
 • Algemene ondersteuning van het SDG Nederland team in eventmanagement, met name rondom onze twee grootste jaarlijkse events in mei (Route 2030) en september (SDG Action Week).
 • Het geven van workshops en presentaties bij partners of geïnteresseerden, om meer organisaties bekend te maken met de SDG’s en het werk van SDG Nederland.

Vereisten

 • Je hebt enige ervaring in relatiemanagement en projectontwikkeling.
 • Je hebt kennis van of sterke affiniteit met duurzaamheid in het bedrijfsleven, zoals CSR, (I)MVO en ESG. Kennis op het gebied van supply chain en inkoop vraagstukken is een plus, maar geen vereiste.
 • Je haalt plezier uit het organiseren van bijeenkomsten en evenementen.
 • Je bent een netwerker en een sterke communicator. Nieuwe contacten en het bouwen van partnerschappen motiveert jou.
 • Je beschikt over een HBO-/WO- werk- en denkniveau
 • Je spreekt en schrijft foutloos in het Nederlands. Goede vaardigheid in het Engels is een plus.
 • Een netwerk in de Nederlandse duurzaamheidssector, met name in het bedrijfsleven, is een plus.
 • Je bent beschikbaar vanaf 1 november, eerder starten is bespreekbaar. 

Wat bieden wij jou?

 • De kans om als spin in het web te werken aan een duurzamer Nederland en het behalen van de Sustainable Development Goals.
 • De ruimte om jouw eventmanagement- en projectmanagement-skills verder te ontwikkelen, inclusief een opleidingsbudget.
 • Toegang tot een zeer breed netwerk met kennis en expertise op alle vlakken van groene en sociale duurzaamheid.
 • Een dynamische werkplek binnen een gedreven team van ongeveer acht collega’s. Je komt in een team met een open en persoonlijke sfeer;
 • Je standplaats is het SDG House (KIT Royal Tropical Institute) te Amsterdam, maar je bezoekt ook partners en kunt (deels) vanuit huis werken;
 • Een tijdelijk contract voor 1 jaar met de intentie tot verlenging. We zijn op zoek naar een lange termijn samenwerking;
 • Marktconform salaris (inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering en een bijdrage voor het opbouwen van pensioen), gebaseerd op schaal 10 (junior) of 11 (medior) van het CAO Rijk.

Sollicitatieprocedure

Heb jij interesse in deze vacature? Stuur je motivatie vóór 1 oktober naar info@sdgnederland.nl t.a.v. Judith Maas. Voor eventuele vragen kun je mailen naar hetzelfde mailadres.

SDG Nederland zet zich in voor een divers team in een inclusieve werkomgeving. Iedereen is anders, en juist de verschillen in mensen helpen ons om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te behalen in 2030. Daarom moedigen we je juist aan om te solliciteren, ook als je niet aan alle vereisten voldoet. We zijn we benieuwd naar wie jíj bent.

Met deze vacature willen wij graag zelf onze nieuwe collega werven. Dit is dan ook geen oproep voor acquisitie. De vacature met je netwerk delen stellen we zeer op prijs!