We moeten de groene bubbel voorbij! Een duurzame wereld is alleen haalbaar als ook de economie verandert. Tijdens het MVO Nederland Nieuwjaarsevent werd daarom de Nieuwe Businessagenda 2019 gelanceerd. Deze agenda legt de focus op verschillende duurzame thema’s. Onderwerpen die matchen met de SDGs. De agenda moet de nieuwe economie – een economie die klimaatneutraal, circulair en inclusief is, aldus MVO Nederland – in rap tempo dichterbij brengen. 

Foto van het MVO Nederland Nieuwjaarsevent 2019In de voormalige school voor luchtvaarttechniek, de Fokker Terminal in Den Haag, luisterden vorige week meer dan vijfhonderd mensen naar de openingsspeech van Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland. Het Nieuwjaarsevent 2019 dat op 24 januari plaatsvond, stond in het teken van de groene bubbel voorbij. Volgens MVO Nederland is de versnelling naar een nieuwe economie al ingezet en dus is het tijd om deze beweging te laten groeien. De Nieuwe Businessagenda 2019 kan hierbij helpen. Quote uit de agenda: “Op cruciale thema’s beschrijven we de belangrijkste ontwikkelingen en uitdagingen, en zeggen we wat er volgens ons moet gebeuren om het kantelpunt naar een nieuwe economie dichterbij te brengen.”

De Nieuwe Businessagenda 2019

“Dit is jullie agenda”, sprak Maria van der Heijden tijdens het Nieuwjaarsevent 2019. “Jullie gaan hier zelf mee aan de slag. En samen gaan we richting de nieuwe economie.” MVO Nederland bood de Nieuwe Businessagenda 2019 deze week ook aan, aan de Tweede Kamer. Van der Heijden: “Als vertegenwoordiger van het duurzame bedrijfsleven vragen wij de overheid en de politiek de spelregels te creëren die nodig zijn om te versnellen, zoals een prijs op CO2-uitstoot en een verlaging van belasting op arbeid.”

De Nieuwe Businessagenda 2019 benadrukt zeven agendapunten waar doorbraken het meest nodig zijn. Deze thema’s helpen bedrijven de route naar de nieuwe economie te volgen. De onderlinge link is het koppelen van financiële winst aan natuur- en biodiversiteitsbehoud, gezondheid, welzijn en eerlijk- en gelijkheid. In lijn dus met de SDGs.

Agenda en de SDGs

Concreet gaat het in de agenda over de volgende thema’s:

  • Agendapunt 1: Nieuwe rijkdom
  • Agendapunt 2: Gratis bestaat niet
  • Agendapunt 3: Fabriek zoekt fans
  • Agendapunt 4: Verschillen moet je willen
  • Agendapunt 5: Nederland wereldkampioen groene energie
  • Agendapunt 6: Een kwetterende lente
  • Agendapunt 7: Geef de grondstof door

Zo wordt het berekenen van de CO2-voetafdruk genoemd, om de invloed op klimaat (SDG 13) inzichtelijk te maken. Of het berekenen van risico’s van handels- en productieactiviteiten met de Risicochecker. Dit geeft een beeld van hoe een ondernemer kan bijdragen aan eerlijk werk en economische groei (SDG 8) en vermindering van ongelijkheid (SDG 10). Ook wordt aangeraden diversiteit op de werkvloer te stimuleren, zodat verschillende perspectieven, achtergronden en ervaringen samenkomen (SDG 10 en SDG 5). Zelf energie opwekken (SDG 7 en SDG 13), meer groen in en bij het kantoor (SDG 11 en SDG 15) en circulair inkopen (SDG 9 en SDG 12) zijn stappen die bedrijven, groot en klein, vandaag al kunnen zetten. Zoals MVO Nederland het zelf zou zeggen: ondernemen met impact, met positieve uitkomsten op economisch, sociaal en natuurlijk vlak voor iedereen.

Foto: publicco @ Pixabay.

 

Astrid van Buul is student Internationale Ontwikkelingsstudies en loopt stage bij het SDG Charter. Ze (be)studeert thema’s als sociaal-maatschappelijke interacties, politieke relaties en (on)gelijkheid.

Pin It on Pinterest