Op Wereld milieudag neemt SDG Nederland je in vogelvlucht mee door de laatste plastic trends. De gevolgen van de nieuwe EU-wetgeving, een surfende activist en de nieuwste recycle-technieken voor plastic.

Het is 5 juni: wereld milieudag. Het thema dit jaar is ‘Beat Plastic Pollution’ met als motto: ‘If you can’t reuse it, refuse it’. De laatste tijd is plastic – geheel terecht – veel in het nieuws geweest. SDG Nederland zet de laatste ontwikkelingen uit plasticland voor je op een rijtje.

Nieuwe technologie

Het Eindhovense Ioniqa ging in maart een baanbrekende samenwerking met Unilever aan. Dit technische bedrijf maakt het mogelijk om plastic met behulp van een ionische vloeistof tot nieuwe grondstof te maken. Eerdere technieken om plastic te recyclen resulteerden in plastic van lagere kwaliteit. Ioniqa gaat echter terug naar de originele bron: oud plastic neemt een nieuwe vorm aan.

Deze baanbrekende technologie is niet onopgemerkt gebleven. Unilever, gigant als het gaat om plastic verpakkingen, is de samenwerking met Ioniqa aangegaan. Dit zou kunnen betekenen dat in de toekomst met plastic uit de zogenaamde ‘gesloten cirkel’ gaat werken. Jouw fles shampoo is dan misschien een oude colafles geweest.

Besluit Europese Unie

De Europese Commissie introduceerde onlangs plannen om het gebruik van Single Use Plastic (SUP) te reduceren en de ‘plastic soep’ in de oceanen tegen te gaan. Er komt een geheel verbod op een aantal plastic producten waar al alternatieven voor beschikbaar zijn. Overige plastic producten worden voorzien van plastic etiketten die kopers aansporen hun plasticgebruik te verminderen.  Zeg dus maar gedag tegen plastic wegwerpbestek, snoepwikkels en wattenstaafjes.

Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer, voert al jaren actie om plastic soep tegen te gaan. In de documentaire ‘From Source to Sea’ is te zien hoe Tinga op zijn surfplank, gemaakt van gebruikt plastic, de rijn afpeddelt. Van Zwitserland tot aan de Noordzee volgt hij de weg die plastic afval aflegt. In deze expeditie van 1200 kilometer probeert Tinga het bewustzijn van mensen rondom plastic gebruik te vergroten.

Kijktips

Naast de documentaire van Tinga, is National Geographic deze maand ook een kijktip. De hele maand juni staat plastic centraal onder de hashtag: #STOPMETPLASTIC. Van microplastics tot de plastic soep, alles komt voorbij.

Foto: Eelke Dekker

Pin It on Pinterest