We mogen in onze handjes knijpen in Nederland. Vandaag is het Wereld Toiletdag (ja, dat bestaat) en SDG 6: schoon water en sanitair voor iedereen, waar deze dag onder valt, is geen issue voor ons. Helaas geldt dit niet voor alle landen – soms met dodelijke gevolgen. Onbegrijpelijk, aangezien een deel van de oplossing al bestaat. Klein van formaat, groot van impact: zeep.

Dagelijks overlijden honderden mensen aan de gevolgen van een ‘grote boodschap’. Niet iedereen heeft een toilet of een plek om zijn handen te wassen. Volgens de meest recente cijfers van de World Health Organization (WHO) hebben 2,3 miljard mensen nog steeds geen toegang tot sanitaire basisvoorzieningen zoals toiletten of latrines. Volwassenen en kinderen raken door deze onhygiënische situaties ziek en kunnen overlijden.

Hierbij moet je denken aan ziektes als cholera, diarree, dysenterie, hepatitis A, tyfus en polio. Volgens de WHO veroorzaken ontoereikende sanitaire voorzieningen naar schatting jaarlijks alleen al 280.000 diarreesterfgevallen.

Richtlijnen

We liggen dan ook nog lang niet op schema met SDG 6, waarschuwt de WHO. De organisatie publiceerde in oktober van dit jaar richtlijnen met betrekking tot sanitaire voorzieningen en gezondheid om hier iets aan te doen. In de publicatie staan aanbevelingen, kennis en manieren waarmee landen een significante bijdrage kunnen leveren aan het doel: schoon water en sanitair voor iedereen. Voor elke Amerikaanse dollar die wordt geïnvesteerd in sanitaire voorzieningen, schat de WHO een bijna zesvoudig investeringsresultaat, gemeten aan de hand van lagere gezondheidskosten, hogere productiviteit en minder vroegtijdige sterfgevallen.

Zeep

Zeep speelt hier een belangrijk rol in, is ook te lezen in de richtlijnen. De vraag is alleen, wie springt in het gat: van woorden naar daden? Een partij die dit doet is Clean the World. De stichting zet zich in om zeep en hygiëneproducten van hospitality-partners (zoals zeepjes uit hotels) wereldwijd te recyclen en aan gezinnen te geven die zelf geen zeep kunnen kopen. Zo wil Clean the World miljoenen levens redden.

Daarnaast is er de stichting Sundara, die misschien wel een stap verder gaat. Ook deze stichting recyclet zeep, maar doet dit in het land waar de zeep uiteindelijk terechtlomt, waaronder India en Myanmar. Dit creëert werkgelegenheid en heeft daarnaast een ander groot voordeel: de vrouwen die voor Sundara werken, zijn tegelijkertijd ambassadeurs. Zij maken en distribueren niet alleen de zeep, maar onderwijzen ook over het belang en gebruik hiervan en van hygiëne. Erin Zaikis, oprichter van Sundara, legt dit mooi uit in onderstaande video.

 

 

Om de realisatie van SDG 6 dichterbij te brengen, hoeven we dus niet ver te zoeken. Een deel van de oplossing ligt misschien wel voor onze neus en ruikt nog lekker ook. Groter, ingewikkelder, innovatiever en nieuw is niet altijd beter, bewijst het zeepje maar weer eens.

Foto: jackmac34 / Pixabay

Afra de Leeuw is freelancer en schrijft, redigeert, post, tweet, mailt, organiseert, drinkt koffie en meer. Ze houdt zich bezig met duurzaamheid, (duurzaam) ondernemen, de SDGs, sport en voeding. Naast (online) communicatie en journalistiek is ze actief lid van het kernteam van Jonge Krachtenbundelaars, hét netwerk voor young professionals over de SDGs.

Pin It on Pinterest