Blog 49 – Wat is het symbool voor een lumineus idee? Een gloeilamp! Die hitteverspreiders liggen niet meer in de schappen, dankzij goed Europees marktbeleid. Hoog tijd voor een beter pictogram. Degene met het leukste alternatief krijgt van mij hoogstpersoonlijk de SDG-pin opgespeld.

“Ik zit op hete kolen”, zegt iemand die dringend naar een volgende bespreking moet. Ook die beeldspraak is sterk verouderd dankzij het sluiten van de Limburgse mijnen in de jaren zestig en het uitfaseren van de kolengestookte elektriciteitscentrales tegenwoordig. “Ik zit op brandnetels” klinkt weliswaar een beetje Vlaams, maar is een mooi bio-alternatief en grijpt terug op Middeleeuwse gezegden met distels en doornen.

In het recente verleden zijn we van onbehoorlijke spreekwoorden en gezegden afgekomen. “Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje”, “de broek aan hebben” of “er verdrinken er meer in het glas dan in de zee”.

” Naast tal van bijzondere initiatieven gaat het vooral om het SDG-proof maken van de normale zaken”

Hopelijk zal de jeugd van 2030 zich afvragen wat we ooit bedoeld hebben met woorden als spekkoper, oliemannetje en gas geven. Daarnaast met uitdrukkingen als “armoe troef”, “honger als een paard”, “gezond als een vis”, “op een oude fiets moet je het leren” en “olie op de golven”. In dat geval zijn de SDGs blijkbaar gehaald.

Alle kleine beetjes helpen. Naast tal van bijzondere initiatieven gaat het vooral om het SDG-proof maken van de normale zaken. De Tweede Kamer heeft al moties aangenomen om wetsvoorstellen en export kredietverzekeringen SDG-proof te maken. Bedrijven nemen steeds meer de SDGs tot uitgangspunt voor hun (geïntegreerde) jaarverslag.

De politiek zal zich niet snel met beeld en taal bemoeien. Een paar gezaghebbende en humoristische sprekers en schrijvers lijken mij voldoende om de omslag een doorslaggevende duw te geven.

Foto: Freepik

Pin It on Pinterest