(Lokale) overheden

In 2015 hebben de Verenigde Naties zeventien ambitieuze doelen voor duurzame ontwikkeling vastgesteld. Ook de Nederlandse regering heeft zich geëngageerd om die SDG’s te halen. Maar, de doelen kunnen niet gerealiseerd worden zonder de specifieke inzet van gemeenten. Kijk hier hoe jouw gemeente kan bijdragen. 

Krijg advies van andere gemeenten

De Gemeenten4GlobalGoals-campagne van de VNG biedt informatie, organiseert bijeenkomsten, adviseert bij de lokale invulling van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en deelt ‘best practices’. Op de website staat een handig overzicht met advies, ondersteuning en tools. Ook deze brochure over het integreren van de doelen in het gemeentelijk beleid is onmisbaar.

Word Global Goals-gemeente

Duurzaam ontwikkelen doen we niet alleen. De Gemeenten4GlobalGoals-campagne van de VNG ondersteunt gemeenten bij het lokaal implementeren en realiseren van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Sluit je aan bij de campagne en word ook Global Goals-Gemeente.

Investeren in de maatschappelijke beurs

Wil je weten wat de waarde is van je initiatief? Met Maex krijg je een tool om je maatschappelijke waarde makkelijk in beeld te brengen.

 

Toets je beleid en regels aan de Duurzame Doelen

Het Integraal Afwegingskader voor Beleid en Regelgeving (IAK) van de overheid is begin 2019 aangepast aan de SDG-ambities. Op vraag van maatschappelijke organisaties vroeg de Tweede Kamer in 2016 om de invoering van een ‘SDG-toets’. Iedere beleidsmedewerker en wetgevingsjurist kan deze inzetten bij het maken van nieuw beleid en nieuwe regelgeving.

Communiceer naar bewoners en initiatieven wat er al gebeurt

SDG Lokaal zet zich in om lokale initiatieven zo veel mogelijk zichtbaar en vindbaar te maken. Laat een webpagina maken waarop bewoners zich makkelijk kunnen aansluiten bij lokale initiatieven met een maatschappelijke impact.

Beleidstoetsing aan de SDG’s 

Een goed begin om met de Global Goals aan de slag te gaan is om het eigen gemeentelijke beleid te toetsen aan de Global Goals. Dit stappenplan is voortgekomen uit een scan van de verschillende manieren waarop gemeenten hun beleid aan de Global Goals toetsen.

Zet een SDG-bus in om burgers te bereiken

De SDG-Stedentrip reist met opvallende voertuigen door heel Nederland op zoek naar inspirerende plekken, projecten en personen die op eigen wijze bijdragen aan de SDG’s. Door in gesprek te gaan met mensen uit de buurt en verhalen te delen, maakt de komst van de bus de Duurzame Ontwikkelingsdoelen minder abstract.

Wat gebeurt er al per gemeente? 

Global Goals Nederland heeft een platform ontwikkeld om per gemeente in Nederland te laten zien wat er gebeurt op het gebied van maatschappelijke impact. Het wil die organisaties/initiatieven/bedrijven helpen een breder publiek aan te spreken. De stichting is een initiatief van Lanthopus.

Pin It on Pinterest