7 duurzame leestips voor tijdens de quarantaine

Nu we allemaal wat meer tijd dan gewoonlijk thuis spenderen, zijn een stapeltje boeken geen overbodige luxe. Wij delen graag enkele leestips die je kennis over duurzaamheid en de SDG’s bijspijkeren en die je nu al zin geven om na de quarantaine weer aan de slag te gaan.

1. Jelmer Mommers – Hoe gaan we dit uitleggen?

Wie alles over de klimaatverandering nog eens goed op een rijtje wil zetten, moet ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ van Jelmer Mommers lezen. “Want het eerlijke verhaal is dat we ongelofelijk diep in de shit zitten.” Veel dingen weet je, maar ook nieuwe inzichten worden gepresenteerd. Mommers komt ook met goed nieuws en stappen die politici, het bedrijfsleven en wij zelf kunnen zetten.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Babette Porcelijn – De Verborgen Impact

Waar schuilt jouw grootse impact? Zijn het je vliegreizen? Of een rondje met de auto? Neen. Het zijn al die spullen die je thuis hebt rondslingeren. Met tal van verhelderende grafiekjes brengt Babette Porcelijn in beeld hoe onze voetafdruk eruit ziet – en met welke maatregelen we die het sterkst kunnen inperken. Zo leer je bijvoorbeeld dat van de oppervlakte die nodig is om een vleeseter te voeden, liefst twintig veganisten kunnen leven. Bereken nu snel en gemakkelijk je eigen verborgen impact met ‘Mijn verborgen impact’!

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Rutger Bregman – Gratis geld voor iedereen  

Een werkweek van vijftien uur, een wereld zonder grenzen en geen armoede meer. Klinkt goed? Rutger Bregman vertelt hoe we die doelen kunnen bereiken. We moeten weer durven dromen, argumenteert hij, alleen dan kunnen we een stap dichter raken bij de utopie die velen voor ogen hebben. In een recent artikel ziet Bregman ook een lichtpunt in de huidige coronacrisis. ‘Rampen en crises halen het beste uit ons naar boven’, stelt hij.

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Kate Raworth – Donut economie 

Hoera, de economie groeit weer! We zijn flink aan het shoppen geslagen na de stijging van onze koopkracht. Maar de CO2-uitstoot en de ongelijkheid stijgen helaas net zo hard. Wat is hier aan te doen? De Britse econoom Kate Raworth, intussen professor aan de Hoge School van Amsterdam (HvA), gebruikt een krachtig beeld voor een nieuwe circulaire economie: de donut. Onze economische activiteiten zouden niet uit de bocht moeten vliegen, maar groeien binnen grenzen, in een ideale cirkel. VPRO Tegenlicht maakte er ook een uitzending van 45 minuten over.

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Marga Hoek – The Trillion Dollar Shift’

In ‘The Trillion Dollar Shift’ vertelt Marga Hoek over hoe bedrijven en financiële instellingen kunnen bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Ze stelt hoe zakendoen en bijdragen aan de SDG’s elkaar niet in de weg hoeven te staan. Het omarmen van de doelen biedt mogelijkheden om markten te ontsluiten die toekomstperspectief bieden, stelt ze. 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Dave Goulson – De vlucht van de hommel

Wat lichter verteerbaar dan nummer vijf, maar minstens zo belangrijk: het leven van de bijen. Dave Goulson reist de wereld rond op zoek naar het belang van de bij. Want het lot van bijen en dat van de mens zijn onlosmakelijk verbonden. Zonder bijen die onze planten bestuiven, duurt het niet lang voor we zelf honger gaan lijden. Een avontuurlijk boek met een levensbelangrijke boodschap.

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Marieke Eyskoot – Dit is een goede gids 

Nu het leven rondom ons grotendeels stil ligt, komt de natuur op adem. Maar hoe zorgen we ervoor dat we die ruimte blijven geven wanneer we straks allemaal de draad weer oppikken? Marieke Eyskoot komt in deze gids met praktische tips om wat duurzamer te gaan leven, op vlak van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd. Ze helpt je op weg om goed te doen en het tegelijkertijd goed te hebben.