Bedrijven en financiële instellingen

Hoe kan jouw bedrijf of financiële instelling bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s)? Er zijn talloze manieren om bij te dragen aan de realisatie van de doelen. Met onderstaande tips helpen we je graag op weg om een duurzame koploper te worden.

> Relevante netwerken om bij aan te sluiten
> Tips en tools

Relevante netwerken om bij aan te sluiten
Word toekomstbestendig met MVO Nederland

Wil je je bedrijf toekomstbestendig maken? Neem dan een kijkje op de website van MVO Nederland voor concrete tips, sluit je aan bij een netwerk of project of word partner. MVO Nederland is het grootste duurzame bedrijvennetwerk van Europa. Met 2.500 ondernemers is het een beweging die de overgang naar een nieuwe economie versnelt.

Matchmaking voor duurzame ondernemers

Futureproof.Community is het matchmakingplatform van MVO Nederland voor duurzame ondernemers, medewerkers en geïnteresseerden om hun duurzame ondernemersvragen op te lossen. Hier vind je uitdagingen, oplossingen, kennis, evenementen en een gemotiveerd netwerk van ondernemers.

Een globaal netwerk om duurzaam te ondernemen

UN Global Compact is wereldwijd het grootste initiatief gericht op duurzaam ondernemen. Meer dan 9.500 bedrijven werken er samen aan de SDG’s en de tien Universele Principes. Volg cursussen via de UN Global Compact Academy, verken welke tools je kunt inzetten of sluit je aan bij de SDG Action Platforms gericht op rapportage en financiering. Global Compact heeft ook een netwerk in Nederland  

Groei mee met de natuur

Groene Groeiers is een netwerk van ondernemers in Nederland die op een groene manier willen groeien. In het openbare gedeelte van de community vind je links naar informatie over groene groei. In het besloten deel (voor leden van VNO-NCW) kunnen ondernemers andere ondernemers oproepen om hen te helpen bij groene en circulaire projecten.

Tips en tools
De overheid helpt je op weg

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een speciale rubriek Duurzaam Ondernemen op het Ondernemersplein. Daar staat veel informatie over zaken als duurzame bedrijfsvoering, wetten en regels, subsidies, duurzame maatregelen, een strategisch stappenplan, duurzaam ondernemen in het buitenland, workshops en cursussen.

Elke dag up-to-date over verantwoord ondernemen

Het Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen is het kennisknooppunt op gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en verduurzaming van het bedrijfsleven. Je vindt er nieuws (13.000+ berichten), columns, boeken, events en vacatures. Voor elke ondernemer die up-to-date wil blijven.

Eenduidiger meten en rapporteren van SDG-impact

Er is een toenemende behoefte vanuit organisaties om zicht te krijgen op de eigen bijdragen aan de realisatie van de SDG’s. In het kader hiervan deed PWC onderzoek; in welke mate is harmonisatie nodig is om de SDG-impactinformatie van de organisaties relevanter en vergelijkbaar te maken?

Kwantificeer je SDG’s

Wil je de SDG’s graag kwantificeren? Impact Institute heeft een handleiding gemaakt voor het schrijven van impact statements, zeg maar maatschappelijke jaarrekeningen. De handleiding is gebaseerd op internationale richtlijnen zoals die van de International Integrated Reporting Council (IIRC).

Communiceer over jouw impact

Via SDG Impact communiceer je eenvoudig voor welke SDG’s jouw bedrijf zich inzet. Afhankelijk van de mate waarin impact maken op de SDG’s in jouw bedrijfsvoering is opgenomen, verdien je een bronzen, zilveren of gouden badge voor op je website. Zo laat je aan iedereen zien dat jij impact maakt op de SDG’s! Ook staat SDG Impact vol met tips om te groeien in het maken van impact.

Krijg geld om de klimaatdoelstellingen te halen

Guide Plus is het eerste Nederlandse investeringsfonds dat zich specifiek richt op het leveren van een publiek-private duurzame bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van de Verenigde Naties. Participerende partijen leveren ondersteuning aan jonge ondernemers die actief zijn binnen water, energie, slimme steden en duurzame productie.

Word energieneutraal!

Klimaatplein.com helpt je met een vijf stappenplan een energieneutrale onderneming te worden. Met hun gratis CO2-calculator bereken je je voetafdruk. Daarnaast zijn er vanuit de Nederlandse overheid verschillende subsidies beschikbaar voor ondernemers die werken aan energiebesparing en die duurzame energie opwekken.

Hoe duurzaam onderneemt jouw bedrijf? 

Het Nationaal Duurzaamheidsinstituut maakt duurzaam, circulair en maatschappelijk verantwoord ondernemen inzichtelijk. Het heeft duurzaamheidsstandaarden gebundeld in het Global Sustainable Enterprise System (GSES). Zo krijgt ieder bedrijf een compleet beeld van hoe de organisatie presteert op alle facetten van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Kijk hoe ondernemingen bijdragen aan de SDG’s

De Rotterdam School of Management heeft een videoserie ontwikkeld waarin zowel academici als mensen uit de praktijk bespreken hoe business kan bijdragen aan het behalen van de SDG’s.

Hoe moedig je investeringen in de SDG’s aan?

SDG Impact is a UNDP initiative, tasked with developing resources under three central pillars to accelerate investment towards achieving the United Nations Sustainable Development Goals by 2030. 

Een stage met een duurzame stempel

Sdgs on stage is een initiatief van Fontys, Avans, Hanzehogeschool, Saxion en Duurzaam Bedrijfsleven. Het verbindt studenten, docenten en bedrijven door middel van de SDG’s. Centraal staan betekenisvolle stageplekken die bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen

Pin It on Pinterest