Strategie en rapportage

Er zijn vele manieren om de SDGs te implementeren in uw bedrijfsstrategie. Wat werkt en wat niet,
is vaak afhankelijk van de grootte van een bedrijf, de beschikbare middelen en het ambitieniveau.
Hieronder vindt u een overzicht van tools en organisaties die u hierbij kunnen helpen.

 

 Zet de eerste stap

Het overzichtelijke tien stappenplan van Global Compact Nederland, VNO-NCW en MKB Nederland geeft een compact overzicht van de belangrijkste stappen die elk bedrijf zou moeten zetten bij het werken aan de SDGs. Hier kunt u vandaag al mee beginnen. Iedere stap bevat relevante links voor meer verdieping.

 Stappenplan van Global Compact

Het SDG Compass van UN Global Compact gaat in op de rol van het bedrijfsleven in het behalen van de SDGs. In vijf stappen laat deze handleiding u zien waar uw bedrijf het meeste kan bijdragen aan de SDGs, hoe u uw strategie hierop kan afstemmen en de progressie en impact kunt monitoren. [ENG]

 Advies op maat

Steeds meer adviesbureaus hebben programma’s opgezet om de SDGs te integreren in het bedrijfsleven. Hieronder enkele voorbeelden.

MVO Nederland is een bedrijvennetwerk voor ondernemers die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. De website bevat veel informatie, nieuws en links naar services. Zo biedt MVO Nederland bijvoorbeeld een SDG Corporate Strategy Check aan. Dit is een tweedaagse incompanytraining waarin experts van MVO Nederland helpen relevante SDGs te integreren in uw strategie. Ook is er de SDG Relevance Checker. Dit is een online tool die kan helpen relevante doelen te stellen voor verduurzaming en het gesprek hierover (met partners) te versimpelen.

Onder andere PwC Nederland heeft veel ervaring met het verankeren van de SDGs in bedrijfsstrategieën. Ze bieden verschillende vormen van advies aan, afhankelijk van in welke mate een bedrijf al werkt met de SDGs. Elk jaar brengt PwC een rapport uit dat verslag doet van de manier waarop verschillende sectoren de SDGs integreren in hun bedrijfsvoering, strategie en rapportages.

Ook kleinere ondernemers kunnen helpen (met een persoonlijkere service) met het verduurzamen en SDG-proof maken van uw bedrijf. Zo biedt 360SDG bijvoorbeeld trainingen aan die bedrijven handvatten biedt voor het opstellen, implementeren en monitoren van een duurzame bedrijfsstrategie. Sustainalize kan onder andere ondersteuning bieden bij externe verslaggeving, performance en transparantie.

Rapporteer uw impact

Het Nationaal Duurzaamheidsinstituut maakt duurzaam, circulair en maatschappelijk verantwoord ondernemen inzichtelijk. Het NDI heeft verschillende duurzaamheidsstandaarden gebundeld in het Global Sustainable Enterprise System (GSES). Zo kan ieder bedrijf een compleet beeld krijgen van hoe de organisatie presteert, op alle facetten van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het GSES bevat een specifieke SDG-assessment, waarmee u de relevante SDGs voor uw organisatie kunt ondersteunen, targetten en monitoren.

Impact Institute heeft een handleiding voor het schrijven van impact statements, ofwel maatschappelijke jaarrekeningen, uitgebracht. Aan de hand van vijf pijlers kunt u in kaart brengen hoe de impact van uw bedrijf is geweest op punten als: stakeholders, het milieu en waar er nog verbeteringen nodig zijn. Eén hoofdstuk beschrijft de details van het kwantificeren van uw bijdrage aan de SDGs. De handleiding is aangepast op de internationale rapportagerichtlijnen van bijvoorbeeld de IIRC. De handleiding is geschreven in het Engels en kan hier worden aangevraagd. Bedrijven als AkzoNobel, Koninklijke DSM NV en ABN AMRO hebben al gebruik gemaakt van de handleiding. De maatschappelijke jaarrekening van ABN AMRO is een mooi voorbeeld om een indruk te krijgen.

Word energieneutraal

Klimaatplein.com geeft specifiek advies op het gebied van energieneutraal ondernemen. Op deze website vindt u bijvoorbeeld een vijf stappenplan naar een energieneutrale onderneming en een breed scala aan tools die u daarbij kunnen helpen. U kunt direct aan de slag met de gratis CO2-calculator. Zo draagt uw bedrijf actief bij aan SDG 13 (klimaat) en SDG 7 (duurzame energie).

 

<– Terug naar het menu

Heb je aanvullingen op of suggesties over deze pagina? Mail dan naar info@sdgcharter.nl.

Pin It on Pinterest