Kennis en inspiratie

Wilt u als ondernemer aan de slag met de SDG’s? Op deze pagina vindt u mogelijkheden waarmee uw bedrijf een duurzame koploper kan worden:

Onderteken het SDG Charter

Wordt lid van de SDG Nederland community en onderteken het SDG Charter. Het SDG Charter is al ondertekend door meer dan 550 duurzame koplopers uit het bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld.

Als ondertekenaar

• wordt een duurzame koploper in uw sector; • krijg u toegang tot een invloedrijk en relevant netwerk; • krijg u toegang tot evenementen en de online SDG Gateway; • ontvang u altijd het laatste SDG-nieuws; • wordt u zichtbaar op SDG Nederland en in onze nieuwsbrief.

Integreer de SDG’s in uw bedrijfsstrategie

Er zijn verschillende manieren om de SDG’s te integreren in uw bedrijfsstrategie, -processen en -keten. Wat werkt en wat niet, is afhankelijk van de grootte van uw bedrijf, de beschikbare middelen en het ambitieniveau.

De SDG Toolbox (EN) van het Global Compact van de Verenigde Naties (VN), met wereldwijd meer dan 15.000 aangesloten bedrijven, heeft verschillende hulpmiddelen ontwikkeld om bedrijven te helpen bij het implementeren van de SDG’s in de bedrijfsstrategie. Indien u meer wilt weten, kunt u via deze website contact opnemen het Nederlandse netwerk van Global Compact.

Ook het SDG Compass (EN) helpt bedrijven bij het integreren van de SDG’s in de bedrijfsstrategie en meet tegelijkertijd de impact op de doelen.

Doe de SDG toets van Building Change

Met de SDG-toets heeft Building Change een instrument ontwikkeld om na te gaan wat je impact is, in het bijzonder het effect op ontwikkelingslanden. Wil je als maatschappelijke organisatie zo effectief mogelijk invloed uitoefenen in verschillende stadia van het beleidsvormingsproces? Maak dan vooral gebruik de SDG-toets toolkit! Hierin staat hoe de SDG-toets werkt, waar deze te vinden is én hoe je als maatschappelijke organisatie effectief invloed kunt uitoefenen op beleid of wetgeving in wording.

SDG Facilitators: dingen anders doen… voor impactvolle innovatie

De (inter)nationale vraagstukken vragen om een nieuw soort creativiteit en domeinoverstijgende samenwerkingen, die het gemeenschappelijk, hoger doel centraal zetten (SDG17).

Wetenschap, bedrijfsleven, overheden, NGO’s en individuen moeten aan de slag om de uitdagingen waar de wereld voor staat daadwerkelijk het hoofd te kunnen bieden. In de praktijk blijkt dat het anders organiseren en samenwerken niet vanzelf gaat en geleerd moet worden.

SDG Facilitators faciliteren op een innovatieve en pragmatische wijze het (digitale) transformatieproces om mensen, organisaties en samenleving hun duurzame doelen te laten bereiken. Door anders, integraal te organiseren: visie en (digitale) aanpak, houding, mindset én gedrag. Dit noemen we Collectief Ontwikkelen of Collective Impact.

Tips van MVO Nederland

Als internationaal duurzaam ondernemer komt u ze vast regelmatig tegen: de Sustainable Development Goals (SDG’s), Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO), OESO-richtlijnen en ‘due diligence’. Begrippen waar voor veel ondernemers maar moeilijk (duurzame) chocola van te maken is. Tegelijkertijd zijn het wel termen die richting geven bij het runnen van een toekomstbestendige onderneming en het vormen van je internationale mvo-beleid. In deze blogpost van MVO Nederland kom je erachter hoe u ze kunt verbinden aan jouw organisatie.

Pin It on Pinterest