Gemeente Den Haag | SDG Nederland

Gemeente Den Haag

Wij zijn akkoord met de SDG Nederland visie en voorwaarden.

Zo dragen wij bij aan de SDG's

In het coalitieakkoord ‘Samen voor de stad’ is aangegeven dat het belangrijk is dat Den Haag bijdraagt aan de realisatie van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Den Haag, als internationale stad van Vrede, Recht en Veiligheid, en als VN-stad, heeft het juiste profiel, kennis en expertise om zich (nog meer) in te zetten voor de doelen.

Hieronder een aantal voorbeelden hoe er binnen de gemeente Den Haag aan de SDG’s wordt gewerkt.

Toegang tot recht van Haagse inwoners

Bij de Bestuursdienst-Internationaal werken dagelijks aan het promoten van Den Haag als internationale stad van vrede en recht. We zijn erg ambitieus in het werken aan SDG16 (en in het bijzonder subdoel 16.3: toegang tot recht). Hierin voegen we als gemeente en stad echt iets extra’s toe. We willen bijvoorbeeld zoveel mogelijk mensen toegang geven tot recht in Den Haag. Samen met de NGO The Hague Institute for Innovation of Law (HiiL) doet de gemeente onderzoek naar de toegang tot recht van Haagse inwoners. Daarnaast maakt de Bestuursdienst-Internationaal ook deel uit van de SDG16 alliantie, onder leiding van de Carnegie Stichting.

Veerkrachtige stad

Door de SDG’s als stad te omarmen, werkt Resilient The Hague op een holistische manier aan een rechtvaardig en veerkrachtig Den Haag. Veerkracht is nodig om met uitdagingen als een pandemie, armoede, gezondheidsverschillen en impact van klimaatverandering om te gaan. Veerkracht en de SDG’s zijn dus sterk aan elkaar gerelateerd.

Impact City

Het Impact City-team van de afdeling Economie ondersteunt ondernemers die laten zien dat maatschappelijk rendement en economisch rendement in deze stad samengaan. In het programma wordt er steeds vaker de koppeling met de SDG’s gemaakt om te laten zien welke impact deze ondernemers hebben met hun innovaties. De SDG’s zijn in de afgelopen jaren steeds meer een gemeenschappelijke taal geworden die ook ondernemingen en investeerders spreken. Voor veel ondernemers met name de nieuwe generatie zijn de SDG’s een leidend principe geworden. Hiermee draagt Impact City concreet bij aan SDG8.

Duurzame bedrijfsvoering

Het beleid voor duurzame bedrijfsvoering draagt bij aan een reeks van SDG’s. Juist met dit beleid kunnen er veel keuzes gemaakt worden voor duurzamere en sociale opties. De SDG’s bieden hier ondersteuning voor en kunnen dienen als richtlijn in het maken van deze keuzes.

Met het Concernbreed Energiebesparingsbeleid wordt er bijvoorbeeld gefocust op besparing van het energieverbruik door de gemeente en de duurzame lokale opwekking van energie. Dit doen we door in te zetten op energiebesparingsmaatregelen zoals isolatie, ledlampen en zuiniger apparatuur, en door de realisatie van zonendaken. Dit draagt bij aan SDG7.

 

Duurzaamheid

Om de leefbaarheid van de stad te behouden en te verbeteren, overlast te beperken en schade aan gezondheid en economie te voorkomen, passen we onze stad aan. Oplossingen voor onder meer geluidshinder, schonere lucht en klimaatbestendigheid verweven we in het DNA van de stad. Zo zijn er tien Groene Energiewijken die vooroplopen en de rest van de stad inspireren. Daarnaast is er al energiezuinige nieuwbouw, bronnen van schone energie en liggen op steeds meer daken zonnepanelen. Ook rijden de eerst elektrische bussen en vrachtwagens door de stad.

Ook verantwoorde consumptie en productie speelt een rol bij onze werkzaamheden. Onze ambitie is dat bewoners en ondernemers in Den Haag hun dagelijkse producten zo veel mogelijk hergebruiken. Daarbij zetten we als eerste in op het hergebruiken van het product door bijvoorbeeld reparatie of vervanging van onderdelen. Vervolgens het hergebruiken van onderdelen uit het product en tot slot het terugwinnen van grondstoffen en materialen. Voor voedsel zetten we in op het verminderen van verspilling en omschakeling op plantaardige eiwitten.

Stedenbouw en Planologie

In samenwerking met meerdere afdelingen wordt er gewerkt aan het realiseren van SDG13 Klimaatactie. Klimaatactie is onder te verdelen in klimaatmitigatie (het verminderen van de door mens uitgestoten broeikasgassen) en klimaatadaptatie (het verminderen van kwetsbaarheden als gevolg van de klimaatverandering). Klimaatmitigatie gebeurt onder andere door in te zetten op schone en hernieuwbare energiebronnen, zoals beschreven in het Stedelijk Energie Plan, door in te zetten op actieve en emissievrije mobiliteit en in te zetten op de circulaire economie.

Een voorbeeld van klimaatadaptatie in Den Haag zijn de stresstesten en risicodialogen die inzichtelijk maken waar in de stad hittestress, wateroverlast en droogte een probleem zijn. Deze risicodialogen zijn al intern binnen de gemeente gehouden en worden voorbereid om extern gevoerd te worden. Daarnaast is Den Haag ook aangesloten bij het Convenant Klimaatadaptief Bouwen. In dit netwerk wordt kennis uitgewisseld over onder andere de borging van klimaatadaptieve maatregelen bij bouwprojecten.

In de community kunnen organisaties laten zien hoe zij bijdragen aan de SDGs. Klik hier om specifieke organisaties te zoeken.

Contact