Scandinavische premiers lanceren SDG initiatief

Eind vorige week kwamen de leiders van de Scandinavische landen Finland, Zweden, IJsland, Noorwegen en Denemarken samen in Noorwegen om het Scandinavische initiatief “Nordic Solutions to Global Challenges” te lanceren. “Het initiatief zal een effectief middel zijn om bij te dragen aan het behalen van de SDGs” aldus Erna Solberg, premier van Noorwegen.

Het idee voor dit initiatief dateert uit 2015 toen het Klimaatakkoord en de VN 2030 agenda aangenomen werden en focust in drie jaar op een zestal projecten waarmee aan verschillende SDGs gewerkt wordt. Zo wordt bijvoorbeeld ingezet op samenwerking voor regionale energie, investeringen in gendergelijkheid en duurzame voedselproductie.

“What the world wants from the region is our ability to build attractive towns and cities to live in and that work well” – Hans Fridberg, projectmanager.

Een belangrijk uitgangspunt van de betrokken landen, is dat de Scandinavische regio als voorbeeld gebruikt wordt om te laten zien dat duurzame ontwikkeling economische groei niet in de weg hoeft te staan. Door verschillende sectoren zoals de politieke, wetenschaps- en handelssector te mobiliseren, kunnen duurzame Scandinavische producten en beleid worden uitgerold.

Bron: norden.org
Foto: Pixabay – bart1979de