Precies twee jaar na het aannemen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, wordt er in Nederland al vanuit alle kanten gewerkt aan de doelen. Zowel binnen het bedrijfsleven, als maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen springen de SDG-initiatieven als paddenstoelen uit de grond. De grote afwezige tot nu toe? De Nederlandse politiek. Afgelopen maandag kwamen meer dan 450 vertegenwoordigers uit verschillende sectoren samen in het KIT om hier verandering in te brengen.  

De tijd van praten over het belang van de wereldwijde agenda die een eind moet maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering is overduidelijk voorbij. Dat de SDGs belangrijk zijn en we hier vanuit verschillende sectoren gezamenlijk aan moeten werken is inmiddels wel duidelijk, bleek afgelopen maandag tijdens de SDG Impact Summit in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Toch geldt dit niet voor iedereen. Twee jaar na het aannemen van de SDGs zijn de doelen nog nauwelijks doorgedrongen tot binnen de muren van de Tweede Kamer en dat moet anders, vinden de aanwezige organisaties.

Tijd voor actie

Dat we het stadium ‘praten over de SDGs’ nu wel gepasseerd zijn bleek afgelopen maandag onder andere uit de nieuwe initiatieven en partnerschappen die werden gelanceerd. Zo werken de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en BNG Bank vanaf nu samen om met zowel financiële als inhoudelijke ondersteuning, gemeenten uit te dagen te werken aan concrete oplossingen voor de SDGs. Het KIT zelf lanceerde ’s werelds eerste SDG House, een fysieke en virtuele ontmoetingsplek voor organisaties die werken aan een of meerdere Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Het SDG Charter ontwikkelde op zijn beurt een online gateway waarop organisaties hun initiatieven omtrent de SDGs kunnen showcasen en makkelijker met elkaar kunnen samenwerken. Een brede beweging van maatschappelijke organisaties en bedrijven werkt klaarblijkelijk al hard aan het realiseren van de SDGs in Nederland en daarbuiten.

Kamerleden en hun favoriete SDG

Dat de doelen volgens velen ook een belangrijke rol moeten gaan spelen in het nieuwe regeerakkoord bleek eerder dit jaar al uit de oproep ‘een duurzaam regeerakkoord’, onderschreven door meer dan 400 bedrijven en organisaties. Voor het eerst tijdens een SDG conferentie van deze omvang werden Nederlandse Kamerleden daarom uitgenodigd hun ambities kenbaar te maken op een of meerdere doelen en met ondertekenaars van de oproep in debat te gaan.

Onder de vlag van de campagne ‘Adopteer een SDG’ beklommen Joël Voordewind (CU), Achraf Bouali (D66), Suzanne Kröger (GroenLinks) en Agnes Mulder (CDA) het podium. Alle vier adopteerden zij een eigen SDG om hier de komende zes maanden zoveel mogelijk aandacht voor te genereren. “SDG 5 (gendergelijkheid) is de drager van alle andere doelen”, vindt Bouali en Voordewind wil zich inzetten om de SDGs een belangrijke plek te geven in ontwikkelingsbeleid. Hij adopteerde doel 1: een einde aan armoede. Mulder en Kröger maken zich hard voor duurzame doelen als energie en klimaat (Mulder) en biodiversiteit (Kröger).

Een koffer vol adviezen mee naar Den Haag

In het debat tussen de Kamerleden en vertegenwoordigers van verschillende organisaties pleitte Gert-Jan Sikking van PGGM voor een nationale CO2 prijs. Ilse Smit van P!nk en Tomas Friedhoff van VVD YP vinden dat het kabinet een Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties aan moet stellen. Oftewel, een waakhond die erop toeziet dat we de aarde gezond achterlaten voor de generaties na ons. De Kamerleden spreken dan wel gepassioneerd over hun eigen SDG, maar concrete doelen stellen om de SDGs ook daadwerkelijk te integreren binnen de politiek is nog niet zo makkelijk. Dit heeft volgens de Kamerleden onder andere te maken met de formatie die nog steeds bezig is. Alle adviezen van de vertegenwoordigers gaan in ieder geval “mee naar Den Haag”.

Krijgen de SDGs een plek in het regeerakkoord? Als het aan Jan-Peter Balkenende, voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) en Bart Romijn, directeur van Partos, zou liggen wel. Maar “dat vergt leiderschap en politieke wil”, aldus Romijn naar de Kamerleden. Ook deze boodschap gaat mee in de koffer naar Den Haag. Nu nog afwachten of de koffer ook wordt uitgepakt.

Via een interviewserie volgt SDG Nederland de komende maanden de Kamerleden die een doel adopteerden. Houd voor updates de website in de gaten.

Foto: Branko de Lang

Pin It on Pinterest