Het is nu bevestigd: 2016 was een recordjaar voor het klimaat in heel veel opzichten

Volgens een analyse van tienduizenden metingen sneuvelden vorig jaar heel wat klimaatrecords: onder meer de hoogste temperatuur van het aardoppervlak, het zeeoppervlak, de troposfeer (de onderste 10 tot 15 kilometer van de atmosfeer) en de bovenste oceaanlaag (tot 700 meter diepte), het zeeniveau (82 millimeter hoger dan in 1993), de sneeuw- en ijsoppervlakte en het aantal tropische stormen.

Sterke El Niño

De oorzaak van al die records is een combinatie van de aanhoudende klimaatverandering en een sterke El Niño in het begin van het jaar, stellen de bijna vijfhonderd wetenschappers in het rapport van de American Meteorological Society (AMS).

De gemiddelde CO2-concentratie in de atmosfeer bedroeg 402,9 ppm (deeltjes per miljoen) – voor het eerst werd de symbolische kaap van 400 ppm overschreden. Van 2015 naar 2016 steeg de CO2-concentratie met 3,5 ppm, de grootste stijging in één jaar sinds men 58 jaar geleden deze concentratie begon te meten.

Onbekend terrein

Dat 2016 het warmste jaar sinds het begin van de metingen was, wisten we al. In maart van dit jaar meldde onder meer de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) dat al. “We zijn nu echt op onbekend terrein beland”, zei klimaatexpert David Carlson toen.

In het nieuwe rapport bekijken de bijna vijfhonderd wetenschappers uit meer dan zestig landen het volledige plaatje. Ze analyseerden tienduizenden metingen, onder meer van broeikasgassen, land- en zeetemperaturen, zeeniveau, zoutgehalte in de oceanen, zee-ijs en sneeuwbedekking.

Debat 11 september: Klimaatverandering & de media

In 2016 besteedden alle grote Amerikaanse nieuwszenders samen nog geen 50 minuten aan klimaatverandering. Hoe is het in Nederland en Vlaanderen gesteld met de berichtgeving over het klimaat?

Verreweg de meeste wetenschappers zijn het erover eens dat klimaatverandering door mensen wordt veroorzaakt, een klein aantal accepteert die conclusie echter niet. Worden deze andere geluiden wel genoeg, of juist teveel, gehoord? Verwacht een verhitte discussie tussen klimaatwetenschappers, -activisten en -critici en ontdek welke redactionele en journalistieke overwegingen aan klimaatverslaggeving vooraf gaan.

OneWorld organiseert 11 september het debat Klimaatverandering & de media. Praat mee met de panelleden:

Marianne Zwagerman: Klimaatoptimist, schrijver, columnist en opiniemaker (BNR, WNL, De Ochtend)
Bart Verheggen: Docent klimaatverandering en aardwetenschappen (Amsterdam University College)
Barbara Debusschere: Chef Wetenschap (De Morgen)

Datum: maandag 11 september
Zaal open: 19.15
Toegang is gratis, meld je alleen even aan via: https://dezwijger.nl/programma/klimaatverandering-in-de-media

Bron: OneWorld/IPS
Foto header: Unsplash/Ciprian Boiciuc