Duurzame doelen stellen is goed, maar doelen behalen is nog beter. Toch is dat soms best lastig. Waar begin je? En hoe houd je het vol? Zero waster Jessie Kroon (23) laat je zien hoe je, zonder moedeloos of gillend gek te worden, zelf kunt bijdragen aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. In dit artikel onderzoekt ze hoe jij kunt bijdragen aan schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen, zonder dat het al te veel energie opslurpt.

BLOGSERIE – Het is tijd om te stoppen met het onderwaarderen van ons drinkwater. Waarom lurken we massaal uit plastic flesjes met bronwater uit Fiji als er aan de andere kant van de wereld een tekort aan (überhaupt drinkbaar) water is?

Een lekker flesje olie

Het is natuurlijk super verleidelijk om in de sportschool, kantine of op het station even een dorstlesser uit de automaat te trekken. Daarom doen we het ook met regelmaat: in Nederland drinken we 1 miljoen liter water uit plastic flesjes per dag, terwijl we jaarlijks zo’n 6,7 miljoen kilo plastic flesjes kunnen besparen door onze eigen fles bij te vullen of een beker te gebruiken. We betalen bovendien gerust 10.000 keer zoveel geld voor water in een flesje dan voor water uit de kraan. Hierdoor moeten we 177 miljoen liter olie per jaar gebruiken voor de productie van de flesjes. En dat terwijl ons kraanwater gewoon prima drinkbaar is. Best gek, eigenlijk.

Gezond verstand voor schoner water

Voordat ik een zero waste lifestyle adopteerde maakte ik me er ook schuldig aan. Je bent onderweg, hebt dorst, ziet een automaat en koopt een flesje. Omdat ik een beetje gezond bezig wilde zijn (zoals je in mijn vorige blog kon lezen was ik dol op dieettrends) koos ik voor (infused) water in plaats van frisdrank. Extra duurzaam, dacht ik, want er hoefden geen spannende ingrediënten uit exotische oorden gebruikt te worden. Bovendien dacht ik ook dat bronwater veel lekkerder en gezonder was dan water uit de kraan. Het eerste argument is natuurlijk subjectief, maar het tweede argument bleek na wat onderzoek totale onzin. In de Nederlandse Waterleidingwet is vastgesteld dat waterbedrijven betrouwbaar drinkwater moeten leveren: ons water behoort dan ook tot het beste water ter wereld. Daarnaast wordt er ontzettend veel gedaan aan het vermijden en voorkomen van medicijnresten of chemische stoffen in het water, blijkt uit dit artikel van OneWorld.

Onze consumptie, wereldwijde impact

Oké, met ons water zit het dus wel goed (in het buitenland kun je trouwens voor de zekerheid een LifeStraw meenemen). En je eigen flesje bijvullen is trouwens best makkelijk. Maar hoe zorgt mijn slok voor het halen van het zesde Duurzame Ontwikkelingsdoel? In doel zes is vastgesteld dat iedereen in 2030 toegang moet hebben tot schoon drinkwater en gebruik moet kunnen maken van schoon en goed sanitair. Er is eigenlijk al genoeg schoon drinkwater voor iedereen op de wereld, maar door problemen zoals een slechte infrastructuur of economie, sterven er elk jaar nog miljoenen mensen aan ziekten die veroorzaakt worden door vervuild drinkwater of slechte hygiëne.

Jessie Kroon is zero waster (maakt sinds 2014 geen afval meer), blogger (www.emmajohn.nl) en freelance communicatieadviseur. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden. Voor SDG Nederland blogt ze over wat je zelf kunt doen voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. © Kimberley Helmendag voor Plasticdieet

Een keer drinken, drie keer zo goed

Lokaal kraanwater drinken is beter voor de wereldwijde verdeling dan het transporteren van flesjes uit de hele wereld. Daarnaast is er bijna zeven keer zoveel water nodig om een flesje te maken dan dat er uiteindelijk in het flesje belandt: kraanwater levert waterbesparing op. Ten slotte zijn plastic flesjes volgens onderzoek van de Ocean Conservency, naast plastic tasjes, een van de grootste bronnen voor vervuiling van stranden (lees in mijn eerste blog meer over de effecten hiervan). Jouw gebruik heeft dus direct en indirect invloed op de situatie in ontwikkelingslanden. Bovendien hebben schoon drinkwater en goede en schone sanitaire voorzieningen een positieve invloed op andere SDGs zoals voedselveiligheid, onderwijs en gezondheid.

Jouw online zoektocht voor beter water

Misschien wil je meer doen dan alleen de kraan opendraaien. Supergoed natuurlijk, maar een flesje water produceren (met een waterintensief productieproces) is niet erg effectief. Veel watermerken investeren een deel van hun winst in watervoorzieningen in ontwikkelingslanden, mede waardoor 2,6 miljard mensen sinds 1990 toegang hebben gekregen tot schoon drinkwater. Maar 1,8 miljard mensen halen hun drinkwater nog steeds uit vervuilde bronnen. Daarnaast kunnen 2,4 miljard mensen op de wereld nog geen gebruik maken van schone toiletten en ander sanitair. Een betere oplossing is om projecten te ondersteunen zonder bij te dragen aan het probleem. En dat kan heel leuk en makkelijk: door Google te vervangen door duurzame zoekmachine Lilo doneer je bij iedere zoekopdracht direct een druppel water aan mensen in nood. Hoe tof is dat? Daar mag op gedronken worden. Kraanwater natuurlijk.

Foto: Kimberley Helmendag voor Plasticdieet 

Bronnen: Blog.greenjump.nlMilieucentraalBottlesupglass.nltreehugger.comWater.nlHet Voedingscentrum

Pin It on Pinterest