Bedrijven slaan handen ineen door te investeren in organisch supermarkt model

Door een nieuwe samenwerking van Triodos Organic Growth Fund en Social Impact Ventures in de vorm van een minderheidsbelang zal er de komende tijd meer worden geïnvesteerd in het organische supermarktmodel van de winkelketen Marqt. De investeringen zijn bedoeld om het duurzame supermarktmodel model te laten groeien.

Hiermee wil de keten het concept van een supermarkt met een duurzame filosofie verder uitbreiden. Marqt is niet de enige winkel die een biologische productieketen aanmoedigt, maar opvallend is wel de regel binnen het bedrijf dat de winst nooit hoger mag zijn dan 3 cent per verdiende euro. Hiermee hoopt de supermarkt winst niet als ultieme streven te zien en boeren een eerlijke prijs te betalen.

Ondanks de positieve aandacht in de media voor biologische- ook wel organische- productieketen, is er ook internationale kritiek op biologisch boeren. Biologisch voedsel zou niet werken op grote schaal omdat het niet efficiënt genoeg zou zijn en op grote schaal niet uitvoerbaar zou zijn.

De Guardian berichtte eind maart al over de mogelijke effecten van de groeiende bio-dynamische sector, die in Engeland al groeit met 16% per jaar. Het voordeel van de biologische sector tegenover de reguliere landbouw en veeteelt is dat de eerste meer aandacht besteedt aan het verbouwen van verschillende gewassen. Dit is goed voor de biodiversiteit van een landschap. Ook is biologische landbouw winstgevender voor de boer, want consumenten zijn bereid meer te betalen voor een eerlijk product.

Het nadeel is dat biologische landbouw momenteel minder oogst oplevert dan reguliere landbouw met dezelfde hoeveelheid tijd en energie die erin wordt gestoken. Wetenschappers stellen dat dit eventueel gedicht zou kunnen worden met meer onderzoek naar hoe de oogst met biologische landbouw kan worden verbeterd. Daarnaast zijn er ook veel positieve maatschappelijke en ecologische effecten die samengaan met de groei van de biologische sector, maar die lastig in geld uit te drukken zijn.

In een pasverschenen rapport over sustainably livestock production systems van de Universiteit Wageningen concluderen wetenschappers dat het combineren van biologische en reguliere veeteelt mogelijkheden biedt voor de toekomst. In deze zogeheten ´tussensystemen´ zou kunnen worden gezocht naar een vorm van landbouw waarin de voordelen van beide veeteeltmethodes kunnen worden gecombineerd. Via een ingewikkelde productieketen komt een product uit de supermarkt zo dus weer terecht bij de consument.

 

Bronnen

www.theguardian.com

www.wur.nl

Foto: Franklin Heijnen