Tijdens de SDG Impact Summit op 25 september 2017 lanceerde Building Change de actie ‘Adopteer een SDG’. Verschillende Tweede Kamerleden adopteren één of meerdere SDGs en verbinden deze SDG(s) hiermee op een zichtbare en concrete manier aan hun politieke werk. De actie is ondertussen alweer anderhalve maand aan de gang. Hoe doen de Kamerleden het? Rosa van Driel van Building Change geeft een update.

Inmiddels hebben we 23 adoptieouders: Kamerleden van acht verschillende politieke partijen uit 11 parlementaire commissies. Samen adopteren ze bijna alle 17 SDGs. Onze nieuwste adoptieouder is Corrie van Brenk (50PLUS). Zij adopteert SDG 6 (Schoon water en sanitaire voorzieningen). En daarmee is alleen SDG 11 (Veilige en duurzame steden) nog niet onder de pannen. Helaas hebben we afscheid moeten nemen van Stientje van Veldhoven (D66), adoptieouder van SDG 7 (Duurzame energie) en SDG 13 (Tegengaan van klimaatverandering). Zij gaat aan de slag als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en we hopen natuurlijk dat zij in deze functie zich met verve zal inzetten om bij te dragen aan het behalen van de SDGs in 2030. Daar staat tegenover dat oud-minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking terugkeerde naar de Tweede Kamer. Zij haakt ook aan bij ‘Adopteer een SDG’ en adopteert SDG 5 (Gendergelijkheid).

Adoptieouders in actie

Verschillende Tweede Kamerleden gingen voortvarend aan de slag met hun geadopteerde SDG. Zo vroeg Tjeerd de Groot (D66) tijdens het Algemeen Overleg (AO) over de Europese Landbouw- en Visserijraad aandacht voor SDG 15 (Ecosystemen, bossen en biodiversiteit) en stelde Carla Dik-Faber (ChristenUnie) bij ditzelfde overleg kritische vragen over voedselverspilling in het kader van haar SDG 12 (Duurzame productie en consumptie). Agnes Mulder (CDA) maakte haar commissie Economische Zaken mede-adoptieouder van SDG 7 (Duurzame energie) en SDG 13 (Tegengaan van klimaatverandering). Verder gingen Kamerleden Kirsten van den Hul (PvdA) en Isabelle Diks (GroenLinks) samen naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties alwaar zij zich ook in New York hard maakten voor hun SDG 5 (Gendergelijkheid).

Kirsten van de Hul schreef ook een blog over waarom zij adoptieouder werd van SDG 5. Benieuwd naar wat Kamerleden allemaal doen, social media geeft een goed inkijkje. Via het Twitteraccount van Building Change, maar zeker ook via de Twitter– en Facebookaccounts van de Kamerleden zelf. SDG Nederland interviewt diverse Kamerleden over de adoptie van hun SDG: Welke rol speelt de politiek in het bereiken van de SDGs, wat gebeurt er al, en wat kan er beter? Het eerste interview met Elbert Dijkgraaf (SGP) over SDG 2 (Einde aan honger) is hier te lezen.

Na zes maanden?

Aan het einde van de zes maanden durende adoptieperiode organiseert Building Change op donderdagmiddag 29 maart 2018 in de Nieuwspoort een spetterend evenement. Hier krijgen de deelnemende Kamerleden de gelegenheid om hun inzet op hun geadopteerde SDG te presenteren. De betrokken maatschappelijke organisaties reflecteren op de behaalde successen van de actie, en de toekomst van de SDGs in politiek. We hopen natuurlijk dat de Kamerleden ook na de adoptieperiode zich blijven inzetten voor hun SDG.

De begrotingsbehandelingen

Voor nu gaan we ons richten op de begrotingsbehandelingen. Deze gaan komende weken plaatsvinden. Hét moment voor de adoptieouders om hun plannen te gaan waarmaken, bijvoorbeeld met moties en amendementen.

Nieuwsgierig? Blijf de campagne van Building Change volgen via Twitter en SDG Nederland.  

Pin It on Pinterest